Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een appartement in Amstelveen fungeerde als distributiecentrum
Een appartement in Amstelveen fungeerde als distributiecentrum
Foto: De Telegraaf

Ruim 2000 kilo drugs per post

04 JUL 2017 Mick van Wely

AMSTERDAM - De politie blijkt sinds september met een speciaal team poststukken regelmatig te controleren op drugs. Slechts honderd steekproeven leverden al 2250 kilo aan drugs op als xtc, pure mdma, cocaïne en ook softdrugs.

Dat hebben politie en justitie dinsdag bekendgemaakt. Politiemensen van de Landelijke Eenheid deden vandaag invallen in Amstelveen, Amsterdam en Zandvoort, in het kader van een onderzoek naar een organisatie die via internet op grote schaal drugs zou verkopen. Daarbij zijn tientallen dozen en een kluis vol drugs in beslag genomen.

’Appartement als distributiecentrum’

Volgens politie en justitie leidt één van de grootste ’online-dealers’ in Nederland dit wereldwijd opererende drugsnetwerk. Een appartement in Amstelveen fungeerde als professioneel distributiecentrum. Het onderzoek 26Festus is nog in volle gang.

Waarde van 15 miljoen

De omvang van de online drugshandel vanuit Nederland is in de laatse jaren verdrievoudigd. De politie werkt nauw samen met postbedrijven om de handel aan te pakken. De onderschepte 2250 kilo vertegenwoordigt een waarde van zeker 15 miljoen euro.

De onderschepte drugs vormen waarschijnlijk slechts een miniem deel van de totale drugsstroom per post. Hoogstens 100.000 pakketten zijn onderzocht, terwijl er jaarlijks 200 miljoen worden verzonden. De vangsten laten zien tot welke proporties de online drugshandel via het ’Dark Web’ en de post is uitgegroeid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.48
+ / - +0.32%