Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Vittel-La Planche des Belles Filles 160 km

05 JUL 2017 TONNY EYK

Na zo’n 154 km koers moeten de Tourrenners zich als ’echte’ mannen tonen, een beetje George Clooney-achtig op de fiets, vooral om mooie meisjes te imponeren, want het peloton heeft met de slotklim van 6 kilometer naar de finish te maken met La Planche des Belles Filles!

Het zal een felle strijd worden om de ’filles’ boven op de berg te imponeren. Als verrassing voor de klimmers hebben de mooie meisjes een stijgingspercentage van 8,5 % georganiseerd en als toetje 20% tot vlak onder de top. De overwinning op La Planche des Belles Filles zal de winnaar altijd in het geheugen blijven, want dit is met 1148 m de op één na de hoogste top van de Vogezen en het enige skigebied van het departement Haute-Saône.

De naam ’Belles Filles’ stamt uit de 15e eeuw toen hopeloze dames naar de vallei waren gevlucht voor barbaarse Vikingen. Gelukkig zijn de tijden veranderd. De winnaar moet maar een etentje organiseren met de Belles Filles en dan adviseer ik het streekgerecht van de Vogezen,Tofailles, een stoofpot met aardappelen, grote plakken bacon, ui, prei en witte wijn, het liefst van de Alsace.

Helaas moet ik hierbij de uitspraak aantekenen van de beroemde 18e eeuwse gastronoom Brillat-Savarin : „Veel vrouwen aan tafel schaadt het culinaire genoegen…..ze eisen teveel aandacht.” Gelukkig kende hij het Nederlandse gezegde ’Andere tijden, andere meiden’ niet. Daar de dames in de Vogezen zijn opgevoed met zoetigheden als honing, alcoholische drankjes van aalbessen, zwarte bessen en zelfs paardenbloemen, mogen bij de koffie de streekspecialiteiten madeleines en macarons niet ontbreken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%