Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Vicepremier Tugrul Türkes (links) naast president Recep Tayyip Erdogan.
Vicepremier Tugrul Türkes (links) naast president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

Kabinet: Turkse vicepremier niet welkom voor herdenking

07 JUL 2017 Redactie

APELDOORN - De Turkse vicepremier Tugrul Türkes die volgende week dinsdag in Nederland aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden is niet welkom. Het kabinet acht een bezoek van een Turkse bewindsman aan ons land op dit moment niet gewenst. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Inmiddels heeft ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zich geroerd. De reactie van het kabinet zegt veel over de staat van de democratie in Nederland, aldus een verklaring uit Ankara.

Türkes was uitgenodigd bij een herdenking in Apeldoorn van de mislukte militaire coup in Turkije. De herdenking was georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een organisatie gelieerd aan de partij van president Erdogan. Volgens het kabinet moet Turkije eerst maar eens proberen de relatie te herstellen voordat het ministers hierheen stuurt.

„De couppoging van vorig jaar was een niet te rechtvaardigen aanval op de Turkse democratische instellingen”, schrijft het kabinet in een reactie. „Nederland heeft dit dan ook direct veroordeeld. Echter, gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen acht het kabinet op dit moment een bezoek van vice-premier Turkes of een ander lid van de Turkse regering niet gewenst. Deze beslissing is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart.”

Spanningen

In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

De Turkse regering nam daarna maatregelen. Ze eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mocht niet terugkeren naar zijn post in Ankara. Turkije heeft na de gebeurtenissen Rotterdam in maart aangekondigd voorlopig geen contacten op politiek en hoogambtelijk niveau met Nederland te willen.

’Regelrechte provocatie’

Het optreden van het kabinet wordt in de Tweede Kamer van links tot rechts gesteund. „Volkomen terecht dat Nederland de Turkse regering het signaal geeft dat hun ministers niet gewenst zijn en ze hen afraadt naar de herdenking in Apeldoorn te komen”, reageert VVD-Kamerlid Ten Broeke. Zijn opartij veroordeelt de mislukte militaire coup in het land. Maar de relatie met Turkije is zodanig bekoeld dat Turkije eerste moet bewijzen de relatie te willen herstellen, vindt de VVD’er. „Het is tijd voor een Turks gebaar, niet voor nieuwe provocaties.”

„Weer een regelrechte provocatie van de Turken”, reageert CDA-Kamerlid Knops. „Ik sluit niet uit dat die man helemaal niet van plan was te komen. Maar hij weet: als ik dit doe, komt er een reactie van Nederland, met alle publiciteit van dien. Heb je meteen alle landgenoten gemobiliseerd voor die herdenking. Goedkoop kaarten versturen, zullen we maar zeggen.”

’Zeer terecht’

„Zeer terecht” vindt SP-Kamerlid Karabulut de boodschap van Nederland dat de Turkse vice-premier niet welkom is. „Er is sinds de laatste diplomatieke rel geen enkele verbetering gekomen in de opstelling van Turkije. Die is alleen maar slechter geworden. Mensen van Amnesty International zijn als ’terroristen’ opgepakt. Er is nog geen enkele uitgestoken hand gekomen. De relatie is nog niet hersteld. Dan kun je niet doodleuk hierheen komen.”

Geen ontmoeting

Een ontmoeting tussen premier Mark Rutte en de Turkse president Erdogan tijdens de G20-top in Hamburg is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ’niet voorzien’. Volgens vicepremier Asscher staat Nederland er wel ’voor open’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.3 °C
Z4
Beurs AEX
AEX 529.39
+ / - +0.14%