Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Schadevergoeding voor kinderen die klassenfoto misliepen

10 JUL 2017

Den Haag - Een school in Den Haag moet de moeder van twee leerlingen een schadevergoeding betalen omdat de kinderen het maken van de schoolfoto's hebben gemist. De rechter wees de vrouw 500 euro toe. De kinderen misten het maken van de schoolfoto's omdat dat samenviel met de viering van het islamitische Offerfeest.

De kinderen krijgen de vergoeding omdat hun school volgens de kantonrechter onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet volgens de wet gelijke behandeling. De vrouw had een schadevergoeding van 10.000 euro geëist, maar dat ging de rechtbank te ver. De kinderen hadden er volgens de moeder last van dat ze niet op de klassenfoto stonden, en zouden om die reden recht hebben op smartengeld.

De school heeft gezegd dat aan de leerlingen een alternatief is geboden en dat de schoolfotograaf op een latere datum is teruggekomen op de school om de resterende leerlingen op de foto te zetten. Voor het maken van klassenfoto's was dit echter te laat en dat verklaart volgens de rechtbank de schadevergoeding.

In een reactie laat advocate Laura Zuydgeest weten dat haar cliënten erg blij zijn met de uitspraak. ,,Zij vinden het jammer dat het zover heeft moeten komen maar de school wilde geen excuses aanbieden, erkende niet dat zij fout gehandeld had en wilde alleen het gesprek aangaan als cliënten strikte geheimhouding zouden betrachten. Dat was voor cliënten onbespreekbaar.'' De schadevergoeding wordt geschonken aan een goed doel voor weeskinderen.

Wilders woedend

PVV-leider Geert Wilders reageert woedend op de uitspraak. Op Twitter heeft hij een foto geplaatst van een vrouw met islamitische hoofdbedekking en voor haar ogen een biljet van 500 euro. ,,Schoolfoto alsnog genomen. Gebruik die 500 euro voor een enkeltje naar een islamitisch land!'', luidt de tekst erbij. In andere tweets noemt hij de rechter knettergek en spreekt hij over een slappe rechter die buigt voor de islam.

PVV-collega Gidi Markuszower wil van de minister van Veiligheid en Justitie of de betrokken rechter op non-actief kan worden gezet. Het Tweede Kamerlid wil ook dat ,,dit soort ongein” wordt voorkomen door afwezigheid op school op islamitische feestdagen niet langer toe te staan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%