Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Bon stelende asielzoeker niet te innen

12 JUL 2017 Jan-Willem Navis

Den Haag - Winkeliers die worden bestolen door asielzoekers lukt het nauwelijks om de schade op de daders te verhalen. Meestal komt de rekening niet eens aan, signaleren organisaties die de papierwinkel voor winkels afhandelen.

Wie betrapt wordt op diefstal, moet de gedupeerde winkelier een schadevergoeding van 181 euro betalen. Dat doet nauwelijks een op de twintig betrapte asielzoekers, zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Ook het bedrijf Overlastregistratie Nederland lukt het bijna nooit om de schade te innen.

Leefgeld

Beide instanties proberen afspraken te maken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het schadebedrag in te houden op het leefgeld dat de daders krijgen. „Maar dat schiet helemaal niet op”, klaagt Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Het COA erkent dat er geen oplossing in zicht is voor dit probleem, maar zegt dat er wel aan wordt gewerkt. Het inhouden van het leefgeld is lastig, vertelt woordvoerder Jan-Willem Anholts. „We kunnen niet zomaar het leefgeld inhouden, daarvoor moet het kabinet de regels wijzigen.”

Complicatie daarbij is dat de claim van de supermarkten een civielrechtelijke is, en geen strafrechtelijke.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 527.95
+ / - -0.1%