Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De villa op Linieweg 15 in Den Helder.
De villa op Linieweg 15 in Den Helder.
Foto: Warnars Makelaardij

Omwonenden kopen villa om azc te voorkomen

13 JUL 2017

DEN HELDER - Een villa in Den Helder die het COA wilde kopen om zestien jonge asielzoekers te vestigen, is voor hun neus weggekaapt door een groep omwonenden. Voor 599.000 euro was de villa op Linieweg 15 te koop.

Vorige maand maakte het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) bekend het pand te willen kopen. Vlak voor een bewonersbijeenkomst kreeg het COA echter te horen dat de villa was verkocht aan een ’derde partij’.

Woonkamer
Woonkamer
Foto: Warnars Makelaardij

’Geen commentaar’

Makelaar Raymond Warnard laat desgevraagd weten aan het Noordhollands Dagblad dat het gaat om een groep omwonenden. Die willen zelf niet reageren. Een verslaggever van de krant ging de wijk in. „Geen commentaar”, aldus een directe buurvrouw. „Ik geef geen commentaar. Ik zeg niet, tegen geen enkele journalist, of wie dan ook.”

Andere omwonenden wilden verder niets kwijt. Bij een WhatsApp-groep worden buren gewaarschuwd voor een ronddolende journalist. Dan gaan de kaken stijf op elkaar.

’Niet eerder meegemaakt’

Het COA is overvallen door het nieuws, laat woordvoerster Alet Bouwmeester weten aan de krant. Er is vaker protest tegen de komst van een azc, maar een buurt die dan snel een beoogd pand opkoopt is nieuw voor haar. „Wij dachten hier een geschikte locatie te hebben gevonden voor een kleinschalige opvang. Maar wij zullen nu op zoek moeten naar een nieuwe plek.”

Keuken
Keuken
Foto: Warnars Makelaardij

Zo’n zestien vluchtelingen van 15 tot 18 jaar oud zouden gevestigd moeten worden in de villa dat geen officieel azc zou worden. Zij hebben (nog) geen verblijfsvergunning en kunnen volgens de wet niet worden uitgezet.

’Bijzondere vrijstaande villa’

De woning maakt deel uit van een wijkje achter Hotel Den Helder met iets minder dan dertig woonhuizen. De vijfkamervilla uit 1975 staat al langer te koop. Deze bestaat uit vijf kamers (totaal woonoppervlak 500 vierkante meter), vier slaapkamers en een grote tuin.

Een van de badkamers.
Een van de badkamers.
Foto: Warnars Makelaardij

„Deze bijzondere vrijstaande villa is gelegen in een heerlijke rustige en groene villawijk in Den Helder. Licht en ruimte zijn kenmerkend voor deze mooie woning”, aldus Warnars Makelaardij die de woning te koop aanbood. Momenteel wordt de villa verhuurd aan toeristen.

De tuin.
De tuin.
Foto: Warnars Makelaardij

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%