Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De botentocht trekt altijd veel bekijks.
De botentocht trekt altijd veel bekijks.
Foto: Hollandse Hoogte

Tienduizenden euro’s subsidie Canal Parade

Staat betaalde luxe boottocht roze senior

27 JUL 2017 Inge Lengton en Jan-Willem Navis

Amsterdam - Bier en wijn, livemuziek en meters slingers op kosten van vadertje Staat: het ministerie van Onderwijs heeft jarenlang seniore homo’s in de watten gelegd die meededen aan de grachtenparade tijdens de Gay Pride. Tienduizenden euro’s subsidie per jaar gingen hiervoor naar de club Roze 50+, een samenwerkingsverband tussen homo-organisatie COC en ouderenbond Anbo.

Het versieren van de schuit, hapjes en drankjes, artiesten aan boord en voorbereidingstijd à 75 euro per uur, alles werd na opgaaf van begroting en eindafrekening betaald vanuit departementale potjes voor de emancipatie van niet hetero’s. Per jaar was hiervoor zo’n 24.000 euro nodig. De inschrijfkosten voor de botenparade bedragen 6000 euro.

Een prima besteding van overheidsgeld, zegt een woordvoerder van het ministerie. „Deelname aan de Canal Parade maakte deel uit van een grotere en meerjarige publieksaanpak gericht op meer bewustwording over LHBT-ouderen”, zegt deze, en voor ouderen is het vaak nog taboe om uit de kast te komen.

Bovendien bleven de kosten volgens het ministerie binnen de perken. „Bij de toekenning is vastgesteld dat de ouderenbootkosten niet afwijken van wat redelijkerwijs een drie uur durende boottocht met daarop tientallen vrijwilligers kost.” Op de boot is plaats voor zo’n honderd mensen.

Roze 50+ zelf denkt inmiddels anders over het prijskaartje van de botenparade. Na 2015 is er geen subsidie meer aangevraagd voor deelname aan de Canal Parade, juist omdat dit te duur werd. „Dat woog wat ons betreft niet meer op tegen de bekendheid die je er mee krijgt”, zegt Margo Niestadt van de organisatie. Zij is de drijvende kracht achter Roze 50+, samen met Liane den Haan, de baas van de ouderenbond die vroeger voor het COC werkte.

Bij de aankomende Canal Parade vaart wel weer een boot mee, maar nu worden de kosten betaald door ouderenzorginstellingen die het keurmerk Roze Loper dragen, dat wordt verstrekt aan ’homovriendelijke’ zorg.

Die kosten zaten voor een groot deel in uren die nodig waren voor de voorbereiding, blijkt uit de stukken die deze krant verkreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. In 2015 werd hiervoor 5390 euro opgegeven.

De ’organisatie’ van de deelname van ouderen aan een wandeling door Amsterdam kostte bijna 1900 euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%