Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Het Barneveldse bedrijf was ingehuurd om bloedluis (rechts) te bestrijden. Dat deden ze echter met het verboden middel fipronil, waardoor er gif in eieren belandde.
Het Barneveldse bedrijf was ingehuurd om bloedluis (rechts) te bestrijden. Dat deden ze echter met het verboden middel fipronil, waardoor er gif in eieren belandde.
Foto: Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Faillissement Barneveldse specialist voorspeld

Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei

01 AUG 2017

BARNEVELD - UPDATE 11.53 uur - Pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het gif fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren terecht is gekomen en hun bedrijven nu uit voorzorg platliggen.


Bloedluis voedt zich met het bloed van rustende en slapende vogels, zoals kippen.
Bloedluis voedt zich met het bloed van rustende en slapende vogels, zoals kippen.
Foto: Mary Evans / Natural History Museum

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft van meerdere bedrijven gehoord dat ze ChickFriend inmiddels schriftelijk op de hoogte hebben gesteld, vertelde voorzitter Hennie de Haan dinsdag. „Dat lijkt mij niet onverstandig. Ze hebben een dienst van hen afgenomen waardoor de schade berokkend is.”

LEES OOK: NVWA waarschuwt voor gif in ei: Check je eieren

De Haan houdt er rekening mee dat het bedrijf failliet zal gaan. „Maar ik neem aan dat het bedrijf ook een aansprakelijkheidsverzekering heeft.”

ChickFriend zelf was dinsdag onbereikbaar. De voicemail van het bedrijf meldt dat dit wegens ,,zakelijke omstandigheden'' is. „Website niet bereikbaar”, krijgen bezoekers van de site van het bedrijf dinsdag te lezen.

’Gooi deze eieren weg’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten, omdat daar een zodanig hoge concentratie fipronil in zit dat het een acuut gezondheidsgevaar oplevert. Op die eieren, afkomstig van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel, staat de code X-NL-40155XX. De X staat daarbij voor ieder getal.

Ieder ei bevat een eicode. Deze is gestempeld op het ei. Aan de hand van de 5 cijfers kunt u uw eieren controleren. Op de plaats van een X kan elk cijfer staan.
Ieder ei bevat een eicode. Deze is gestempeld op het ei. Aan de hand van de 5 cijfers kunt u uw eieren controleren. Op de plaats van een X kan elk cijfer staan.
Foto: NVWA

De eieren worden teruggehaald uit de schappen en de consument wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

LEES OOK: Is mayonaise wel veilig om te eten?

Een deel van de onderzochte eieren heeft een fipronil-gehalte dat te hoog is voor kinderen. Op de website van de NVWA staat een lijst met alle codes. Volgens de NVWA kunnen consumenten andere eieren gewoon eten. Fipronil kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier.

Eieren verwerkt in producten?

De NVWA zoekt op dit moment uit in welke producten de besmette eieren verwerkt zijn. Of voedingsmiddelen met de besmette eieren een risico vormen hangt af van de hoeveelheid ei die erin verwerkt is. “Die vraag proberen we nu te beantwoorden”, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Schade groot voor sector

De betrokken bedrijven moeten uit voorzorg al hun eieren terughalen uit de handel. De sector is daar zelf al ruim een week geleden mee begonnen en hoopt ,,de laatste resten snel op te ruimen'', zegt De Haan. Ze vertelt dat de schade groot is voor de sector. In totaal heeft de inspectiedienst zo'n 180 van de circa duizend pluimveebedrijven geblokkeerd omdat daar vermoedelijk fipronil is gebruikt.

Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een dorp dichtbij de grens onder Tilburg. Het Functioneel Parket dat in Nederland onderzoek doet was dinsdagochtend niet bereikbaar.

’Storm in glas water’

Vindt u de maatregelen terecht of paniek om niets? Doe mee aan de Stelling van de dag.

Heeft u een gifei in de keuken aangetroffen? Mail een foto en een korte toelichting naar redactie-i@telegraaf.nl of gebruik onze WhatsApp-tiplijn via +316 13650952.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%