Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een medewerker van het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt eieren op de aanwezigheid van het gif fipronil.
Een medewerker van het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt eieren op de aanwezigheid van het gif fipronil.
Foto: ANP

Spoedoverleg na slechte communicatie

NVWA krabbelt terug na uitspraak topman over eieren

02 AUG 2017

AMSTERDAM - UPDATE 15.57 uur - Na felle kritiek op de NVWA is in Utrecht spoedoverleg gaande tussen de voedselwaakhond en, onder meer, de branchevereniging van de landbouw LTO Nederland en de NVP, de vakbond van pluimveehouders.

Daarbij moet het vooral gaan over de slechte communicatie van de Voedsel- en Warenautoriteit, aldus zegslieden van de twee belangenorganisaties. Die hebben zich mateloos geërgerd aan het interview met NVWA-baas Freek van Zoeren, gisteren in het tv-programma Nieuwsuur.

''Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden'', zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst. Een woordvoerder van de NVWA zegt woensdag tegen Omroep Gelderland dat de topman alleen de eieren bedoelde die een verdachte code hebben. ,,Meneer Van Zoeren had het niet over alle eieren. Het ging alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes'', zegt de woordvoerder.

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren en zijn suggestie voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing ,,verschrikkelijk en totaal onnodig''.

LEES OOK: ’NVWA moet advies rectificeren’

Op de website van de NVWA wordt nog steeds gesteld dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van de NVWA met besmette eieren. Van die eieren heeft de inspectie al geconcludeerd dat ze te hoge gehalten fipronil bevatten.

’Geen tikkende tijdbom’

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan (Vrije Universiteit) liet zich gisteren al kritisch uit over de alarmerende teksten rond de verhoogde concentraties fipronil in eieren. „Het is niet alsof mensen een tikkende tijdbom in de koelkast hebben liggen”, vult Bens nog aan.

LEES OOK: Hoe veilig zijn etenswaren met ’foute eieren’?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%