Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Weerplaza

Waarschuwing voor veel wind in kustregio

03 AUG 2017

Weerbureau Weerplaza waarschuwt voor zware windstoten die donderdagmiddag in de kustregio kunnen optreden. Met name watersporters en campinggasten wordt aangeraden om hier bij stil te staan en na te gaan of de wind consequenties heeft voor hun situatie. In de rest van het land waait het stevig maar zal de wind nauwelijks hinder opleveren.

Ook het KNMI waarschuwt voor zware windstoten donderdagmiddag en -avond in de kustgebieden van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland en op de Wadden. Lokaal kunnen windstoten tot 80 kilometer per uur voorkomen. Vanaf 14.00 uur geldt code geel. Na 21.00 uur neemt de wind in kracht af.

Donderdagochtend neemt de zuidwestenwind in kracht toe. Terwijl het landinwaarts de eerste uren nog vrijwel windstil is, waait in een smalle kustregio en rondom het IJsselmeer een vrij krachtige wind, 5 Bft, met windvlagen tot rond 50 km/uur. Later in de ochtend wordt de wind 6 Bft en in de namiddag 7 Bft, een harde zuidwestenwind.

Windstoten worden sterker

De windstoten worden dan ook sterker en kunnen oplopen tot 75 of 80 km/uur. De zwaarste windstoten verwacht Weerplaza in een smalle strook langs de westkust en in de Kop van Noord-Holland. Maar ook op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese Meren dienen watersporters vanmiddag rekening te houden met forse windvlagen.

Voor de duidelijkheid: Weerplaza verwacht geen extreme windsituatie. Windkracht 5 tot 7 zal voor de geoefende watersporters juist een heerlijke wind zijn. Voor de onervaren kiters, surfers en zeilers zal de wind echter wel te sterk zijn.

Hollands zomerweer

Ondanks de stevige wind is het weerbeeld overigens best vriendelijk. Na de regen van afgelopen nacht trekken donderdag een paar buien van zuidwest naar noordoost over het land. Tussendoor zijn er perioden met zon. Daarbij loopt de temperatuur op naar 20 graden aan zee tot 24 graden in het zuidoosten en uiterste oosten. Zeker in het binnenland zal het donderdagmiddag prima weer zijn om buiten actief te zijn.

Ook over het weer voor vrijdag en het weekend is Weerplaza best positief. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: „Hitte en volop zon weten Nederland voorlopig niet te vinden, maar vrijdag en in het weekend schijnt de zon wel vaak en er valt hooguit een enkele bui. Met de paraplu bij de hand is het ideaal weer om erop uit te trekken.” De komende dagen ligt de temperatuur tussen 19 en 23 graden.

Extreem heet in delen van Europa

Terwijl in Nederland de temperaturen min of meer normaal zijn, is het in het zuiden en zuidoosten van Europa extreem heet. Vanaf Midden-Polen via Oostenrijk en Hongarije naar Servië, Bosnië, Kroatië, Slovenië, Italië, Zuidoost-Frankrijk en het Spaanse binnenland geldt minimaal code oranje en soms code rood.

Woensdag werd in de Alpes-Maritimes in Frankrijk een recordtemperatuur gemeten van meer dan 40 graden. Ook in Italië, Kroatië, Bosnië en Albanië steeg het kwik tot plaatselijk boven de 40 graden. Donderdag, vrijdag en in het weekend houdt de extreme hitte aan in alle landen van Zuid-Europa. Het gevaar voor omvangrijke natuurbranden is daardoor groot.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.78
+ / - -0.4%