Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ministerie: eierproblemen zijn bedrijfsrisico

03 AUG 2017

DEN HAAG - Voor de getroffen boeren van het fipronil-schandaal zijn de financiële problemen een bedrijfsrisico. De pluimveehouders met besmette eieren en kippen kunnen niet op financiële steun van de overheid rekenen. Het gaat niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd.

Dat benadrukte een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag. De problemen gelden als een private aangelegenheid waarvoor geen fonds is.

Miljoenenschade

De schade voor pluimveehouders loopt inmiddels in de miljoenen, zegt voorzitter Hennie de Haan van brancheorganisatie NVP donderdag. Het Verbond van Verzekeraars waagt zich niet aan een schatting.

Volgens De Haan hebben sommige bedrijven al drie weken geen eieren kunnen uitleveren en dus ook niet betaald gekregen. Daar zijn grote bedrijven bij, die meer dan een ton per week verdienen, maar ook kleinere bedrijven.

Wie uiteindelijk opdraait voor de schade is nog onduidelijk. Ook verzekeraars dekken de schade volgens De Haan waarschijnlijk niet omdat de besmetting het gevolg is van frauduleus handelen. Of alle schade te verhalen valt op bestrijdingsbedrijf ChickFriend is ook onzeker. ,,Ik weet niet hoe goed zij verzekerd zijn.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%