Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Miljoenen eieren onterecht verdacht’

03 AUG 2017 Onze Verslaggevers

Amsterdam - Voedselwaakhond NVWA „bestempelt miljoenen eieren onterecht als besmet. Dat had niet gehoeven”, zegt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersvakbond NVP.

Foto: ANP

De Voedsel- en Warenautoriteit houdt 138 pluimveebedrijven voorlopig dicht vanwege het aantreffen van antiluizenmiddel fipronil. De Haan heeft naar eigen zeggen al berichten ontvangen van kippenboeren die de situatie ’uitzichtloos’ noemen. „Eentje schreef zelfs: ’Daar gaat mijn bedrijf.’”

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.

De uiterst rigoureuze manier waarop de waakhond ’bedrijven aan de schandpaal nagelt’, schiet De Haan in het verkeerde keelgat. „Ze hebben op stalniveau gecontroleerd, dus ze hadden een lijst op stalniveau kunnen publiceren. Genoeg bedrijven hebben ook stallen waar géén fipronil is gebruikt. We hebben dat tot op het hoogste niveau proberen aan het kaarten, maar tegen ons zeiden ze dat het maken van een lijst op stalniveau ’ondoenlijk’ was.”

De NVWA raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de dienst betreft.

Weer open

In totaal had de NVWA zo’n 180 bedrijven geblokkeerd. Bedrijven waar aantoonbaar geen fipronil in de eieren zit, mogen weer open. „De stallen van de geblokkeerde bedrijven blijven op slot totdat ze schoon worden verklaard”, liet de autoriteit weten. De lijst op de website van de NVWA wordt continu bijgewerkt.

De codes op de website bevatten vaak de letter X. Die letter staat niet op een ei, maar staat voor ieder mogelijk getal.

Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. „Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen”, garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.58
+ / - -0.44%