Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Glutenvrij vaak meer vet, suiker, zout - en minder vezels.
Glutenvrij vaak meer vet, suiker, zout - en minder vezels.
Foto: Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Etenswaar ook stukken duurder

’Glutenvrije producten vaak ongezonder’

04 AUG 2017

DEN HAAG - Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Ze bevatten vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De bond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf glutenvrije A-merkproducten. Volgens de consumentenorganisatie zit er in glutenvrij knäckebröd van Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant.

Ook de Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ’gewone’ Peijnenburg ontbijtkoek, aldus de onderzoekers.

Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten.

Lees meer informatie en bevindingen van de Consumentenbond.

De onderzochte etenswaren zijn niet alleen ongezonder, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. „De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten”, aldus de Consumentenbond.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%