Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Enquête toont ’verschuiving richting pessimisme’

Vertrouwen in integratie weg

02 SEP 2017 Daniel van Dam

Amsterdam - Nederlanders zijn pessimistisch over de integratie van moslims. Nog maar 13 procent heeft er vertrouwen in dat die vanzelf zal slagen.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van De Telegraaf. „Dit is een dieptepunt in vertrouwen”, zegt Tim de Beer van Kantar Public (voorheen TNS NIPO), die het onderzoek uitvoerde. De zorgen gaan over jonge moslims uit de derde generatie. „Dit past in een beeld van polarisatie.”

Lees ook: Afshin Ellian: Mensen kiezen voor veilige weg

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de ondervraagden (55%) vindt dat moslims zich meer moeten uitspreken tegen islamitische terreur. De moslims die meededen aan het onderzoek, vinden in meerderheid juist dat zij zich voldoende uitspreken of dat het niet terecht is dat zij hierop worden aangesproken.

Lees ook (Premium): Vragen over islam lijken taboe

Ondanks recente terreuraanslagen wordt niet negatiever gedacht over de islam en moslims in Nederland. De Beer noemt dit een ’opvallende nuance’. „Er zijn weliswaar meer mensen negatief dan positief, maar de grootste groep is neutraal. Die groep is verder gegroeid in vergelijking met een paar jaar geleden.”

En het complete verhaal hier: Optimisme is geslonken

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%