Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Waarden en tradities moeten terug in de politiek’

Buma: Nederland is nog steeds christelijk

04 SEP 2017 Redactie parlement

Den Haag - De burger mag best wat meer bescheiden zijn en vaker de gemeenschap in plaats van zichzelf vooropstellen. Daarvoor pleitte CDA-leider Sybrand Buma maandagavond tijdens de HJ Schoo-lezing in Amsterdam.

We leven in ’verwarde tijden’, zo citeert Buma een kreet die hij onlangs op een muur geschilderd zag. Democratie, vooruitgang: het is allang niet meer vanzelfsprekend dat de twee hand in hand de wereld veroveren. In het Westen staat het geloof erin onder druk. Radicalisering, terreur, globalisering, klimaatverandering en immigratie zorgen voor ’barsten’ in de samenleving, waarin de ’gewone Nederlander’ zich toenemend verweesd voelt.

„De baan is vergeven aan een immigrant of een Oost-Europeaan, de opleiding voor de kinderen is te theoretisch geworden en de verruwing van de samenleving komt met grof geweld via de televisie in de huiskamer”, schetst Buma. Naar eigen zeggen weet hij wat er speelt in de hoofden van de ’boze burgers’, die kozen voor Wilders, Trump en de Brexit. Met dat etiket ’boze burger’ heeft Buma problemen. Het is „een categorie de door verstandige beleidsmakers van haar boosheid moet worden bevrijd.”

’Gemis van waarden en identiteit’

Maar het is niet eens het mislopen van welvaart die hun zorgen verklaart, denkt Buma. Het is het gemis van de waarden en de identiteit van hun gemeenschap die ons parten speelt, denkt Buma. Die waarden zijn vergeten door individualisering en vooruitgangsdenken. Hij wil dan ook de waarden en tradities van het collectief terugbrengen in de politiek. Die collectieve waarden hebben hun oorsprong in de christelijke traditie, zo betoogt de CDA-voorman. Sterker nog: Nederland is „nog steeds een christelijk land”, stelt hij.

Juist in die christelijke traditie ziet Buma de richting en het houvast dat ons land in deze ’verwarde tijden’ nodig heeft. Het hameren op herstel van traditionele normen en waarden met bijbehorende symbolen is niet nieuw. Zo hield Buma in De Telegraaf een pleidooi om scholen te verplichten tot het aanleren van het Wilhelmus.

’Burgerschap’

In de tussentijd onderhandelt de leider van de christendemocraten voor een nieuwe coalitie met VVD en D66, partijen die vinden dat de politiek de vrijheid van het individu vooral niet mogen beknotten. Naar verwachting zal CDA op het onderwerp ’burgerschap’ een stevige stempel drukken op het regeerakkoord.

De HJ Schoo-lezing is vernoemd naar Elsevier-columnist Hendrik Jan Schoo, die tien jaar geleden overleed. Eerder werd de lezing in debatcentrum de Rode Hoed verzorgd door eurocommissaris en oud-minister Timmermans en premier Rutte.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%