Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Politie

Kopschoppers Arnhem kunnen opgelucht ademhalen

Werkstraffen geëist voor zware mishandeling

05 SEP 2017 Saskia Belleman

ARNHEM - De schok kon bijna niet groter zijn. Als de twee jongens die vorig jaar tijdens Koningsdag in Arnhem zwaar werden mishandeld door een groep van negen jongemannen al hadden gehoopt op een vorm van genoegdoening, dan kwamen ze dinsdag in de rechtbank van Arnhem bedrogen uit.

LIVE – Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was in de rechtbank aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.

„Een tweede klap voor de jongens en hun familie”, noemde een familievriend de milde eisen van de officier van justitie. Tegen twee meerderjarigen eiste ze 180 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf wegens openlijk geweld. Twee andere – jongere – verdachten hoorden volgens het jeugdstrafrecht respectievelijk zestig en tachtig uur werkstraf eisen.

Opgelucht

Zowel de verdachten als de advocaten haalden opgelucht adem. Zó opgelucht, dat de raadslieden hun pleidooien snel in hun tas propten en nauwelijks verweer voerden. Ze hadden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen verwacht. Die worden normaal gesproken ook geëist in dit soort zaken, beaamde de officier van justitie.

Wat gebeurde er op die 27ste april in de Arnhemse Ketelstraat? Twee broers uit Lunteren van destijds 14 en 18 jaar oud waren in Arnhem om daar de Koningsdagfestiviteiten mee te maken. Een eindje verderop liep de groep van negen Veenendalers door de straat. Ze riepen meisjes na, botsten met opzet tegen mensen aan, en gedroegen zich jolig en agressief.

Eén van de Veenendalers stootte met opzet hard tegen de schouder van de oudste broer, en schold hem uit voor kankerlijer. „Waarom zeg je dat?”, vroeg de andere broer. Het bleek het startsein voor een kloppartij zonder weerga. De negen Veenendalers stortten zich op de twee broers, sloegen hun brillen van hun gezicht, en schopten en sloegen ze waar ze maar konden. Eén van de broers zou zeker 25 schoppen tegen het hoofd hebben gekregen.

Een voorbijganger kon het niet aanzien. De held sprong ertussen, en trok één van de broers uit de knokkende kluwen. „Daar blijf ik hem eeuwig dankbaar voor”, vertelde het slachtoffer aan de rechtbank.

Gebroken neus

Na de tussenkomst van de voorbijganger ging de groep er vandoor en liet de gewonde broers achter. Eén van de twee liep een gebroken neus op die nog steeds niet is genezen. Ze waren aan alle kanten gekneusd, bont en blauw, voelden zich misselijk, duizelig en buiten adem. Maar de psychische gevolgen zijn vele malen erger en zijn nog lang niet voorbij. De oudste broer was net begonnen met zijn eigen bedrijf. Hij kan niet meer werken, heeft last van concentratiestoornissen en slaapt slecht. De jongste kon het niet meer opbrengen om naar school te gaan. Hij is angstig en durft nauwelijks alleen de straat op. „Ik was een jongen van 14 met een toekomst voor zich. Die is voorbij.” Beiden kampen ze met een depressie. Ook op hun ouders is de impact groot. Ze konden het lijden van hun zonen niet aanzien. Vader belandde zelfs even in de crisisopvang.

Koude douche

Niet verrassend dus dat de eisen van het Openbaar Ministerie vandaag als een koude douche waren. Volgens de officier van justitie pakten de eisen lager uit, omdat er inmiddels zestien maanden zijn verstreken. „Omdat het OM de zaak te lang heeft laten liggen, ja”, aldus de vriend van de broers bitter.

Ook speelde in het voordeel van de verdachten mee dat ze zichzelf hebben gemeld bij de politie. Alleen deden ze dat pas nadat het OM de beelden van de vechtpartij openbaar maakte, en zich getuigen meldden die de jongens herkenden. Veel meer keus dan hun rol opbiechten hadden ze niet.

Een deel van de verdachten blijkt bovendien eerder te zijn veroordeeld wegens openlijk geweld. Ze vormen tezamen de zgn Ellekootgroep, die in het gelijknamige winkelcentrum in Veenendaal geregeld voor veel overlast zorgt.

Vanmiddag moeten nog vier verdachten voor de rechtbank verschijnen, onder wie twee minderjarigen. Die hoeven zich waarschijnlijk weinig zorgen te maken. De rechtbank doet op 19 september uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%