Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een stukje van het IJsselmeer werd drooggelegd voor de berging van het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.
Een stukje van het IJsselmeer werd drooggelegd voor de berging van het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.
Foto: ANP

Poolse jachtvliegers na 76 jaar begraven

06 SEP 2017

AMSTERDAM - Twee Poolse bemanningsleden van de Britse bommenwerper die in mei 1941 werd neergehaald boven het IJsselmeer, worden woensdag begraven in Amsterdam. De overblijfselen van de militairen zijn vorig jaar gevonden bij de berging van de Vickers Wellington.

Bij de ceremonie op begraafplaats De Nieuwe Ooster is ook de zoon van een van de bemanningsleden aanwezig. Hij was nog maar twee jaar oud toen hij zijn vader verloor. Ruim 76 jaar later neemt hij definitief afscheid.

De bergingswerkzaamheden in het IJsselmeer gaven ook uitsluitsel over de identiteit van een anoniem begraven bemanningslid van de Vickers Wellington. Zijn lichaam werd in 1941 al in Amsterdam ter aarde besteld. Dit graf krijgt bij dezelfde ceremonie een nieuwe steen.

Het gevechtsvliegtuig van de Britse Royal Airforce werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergehaald. In totaal waren zes mannen aan boord. Drie van hen zijn begraven in Amsterdam, één spoelde aan op Urk en werd in 1947 herbegraven in Oud-Leusden.

Ook de gemeente De Fryske Marren staat woensdag stil bij de noodlottige vlucht. De Friese gemeente onthult een informatiepaneel bij het monument voor de crash in Oudemirdum.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%