Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Medicijnmaker Aspen onderschatte verhuizing

07 SEP 2017

DEN HAAG - Medicijnfabrikant Aspen Farma Trading heeft de verplaatsing van de productie van medicijnen voor schildklierpatiënten van Oss naar Duitsland onderschat, concludeert gezondheidsinstituut IGZ in een onderzoek.

Door de verplaatsing van de productielocatie kwamen vorig jaar plotseling honderdduizenden schildklierpatiënten zonder Thyrax-tabletten te zitten. Zij moesten noodgedwongen overstappen naar andere middelen. De stap van de Ierse medicijnfabrikant zorgde voor een storm van verontwaardiging.

,,Bij Aspen had bekend moeten zijn dat Thyrax kennelijk een product is waarvan de eigenschappen als gevolg van wijzigingen in de productie of opslag aan sterke veranderingen onderhevig kunnen zijn. Door Aspen is, volgens de IGZ, in onvoldoende mate een voorziening getroffen voor de beschikbaarheid van Thyrax voor de Nederlandse markt'', aldus de inspectie.

De productiestop van Aspen leidde tot een schadepost van miljoenen voor patiënten en zorgverzekeraars. Mensen die overstappen van het ene naar het ander schildkliermiddel moeten niet alleen naar hun huisarts of internist maar moeten ook een of meerdere bloedonderzoeken ondergaan. Zeker 300.000 mensen in Nederland slikten Thyrax.

Het medicijn is sinds april van dit jaar weer gewoon verkrijgbaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%