Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Koning op bezoek in de Jordaan

08 SEP 2017 Mike Muller

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander bracht vandaag een bezoek aan de Jordaan, waar hij rasechte Amsterdammers over hun ervaringen in de wijk vroeg. De Koning wil in contact staan met de bevolking en pakte de uitnodiging van burgemeester Eberhard van der Laan om langs te komen met beide handen aan.

De koning wilde onder andere weten wat de effecten van toerisme op de buurt zijn en had veel vragen over de leefbaarheid van de wijk voor Amsterdammers. Hij zoomde in op de gevolgen van Airbnb en sprak met ondernemers over de verandering van de wijk.

De Koning begon zijn bezoek bij De Vakantiefietser in de Westerstraat, waar ondernemers uit de buurt verzameld waren. Eric Schuijt vertelde over de opkomst van de wijk van een ‘beetje achenebbiscj-buurtje’ tot drukbezocht en populair gebied voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Ook werd ingezoomd op de rol die ondernemers spelen in de discussie over drukte. Burgemeester Van der Laan benadrukte dat het goed is dat de discussie over drukte in de stad nu volop gevoerd wordt.

Foto: BOUWMAN, RENE

De Koning bleek goed op de hoogte te zijn van de werking van Airbnb, zo vertelde hij in Caro’s huiskamerrestaurant. Daar zat ook de 93-jarige Sophia Stubbe die in de buurt van Nieuwe Lelystraat woont. Ontroerend was een lied dat zij voor het hooggeplaatste bezoek zong. Zij was zichtbaar blij met de komst van Willem-Alexander en drukte hem nog wel even op het hart dat het parkeren in de wijk moeilijk is geworden, een geluid dat de Koning wel herkende. Hij luisterde belangstellend naar het antwoord van burgemeester Van der Laan, die beloofde uit te gaan zoeken of het uitgeven van bezoekersparkeerkaarten nog mogelijk is.

Willem-Alexander en Van der Laan sloten de dag af in café De Eland, waar ze zich tegoed deden aan een glaasje rosé. “De Koning drinkt al een tijdje geen bier meer, zo vertrouwde hij mij toe”, vertelt uitbater Mark Bollen. “Willem-Alexander kent deze buurt goed: hij heeft hier vroeger ook regelmatig aan de bar gestaan in zijn jonge jaren. Hij was heel ontspannen.”

Foto: BOUWMAN, RENE

Vorig jaar oktober bracht de koning ook al een onaangekondigd bezoek aan de hoofdstad, toen was hij in Zuidoost. In dezelfde serie werkbezoeken kwam hij ook al eens naar Rotterdam, Katwijk, Den Haag en Eindhoven. Hij wil hierbij een indruk krijgen van in hoeverre mensen zich er thuis voelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.63
+ / - +0.03%