Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De orkanen Ione en Kirsten gevangen in het Fujiwara-effect, tijdens het orkaanseizoen van de oostelijke Grote Oceaan van 1974.
De orkanen Ione en Kirsten gevangen in het Fujiwara-effect, tijdens het orkaanseizoen van de oostelijke Grote Oceaan van 1974.
Foto: Wiki

Wat gebeurt er als twee orkanen elkaar ontmoeten?

09 SEP 2017

AMSTERDAM - Momenteel razen er drie orkanen rond aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Het is sinds de metingen nog nooit eerder voorgekomen dat twee orkanen tegelijkertijd aan land komen, maar wat gebeurt er als twee orkanen elkaar op het land zouden ontmoeten?

Het is winderig in het Caribisch gebied. Orkaan Irma houdt op dit moment huis in Cuba en raast richting Florida. José gaat rakelings langs Sint-Maarten en buigt af naar het noorden en ondertussen loert orkaan Katia in de Golf van Mexico.

Fujiwhara-effect

Als twee orkanen elkaar ontmoeten krijg je, in meteorologische termen, het ‘Fujiwhara-effect’. Dat ontstaat als twee cyclonen - orkanen - elkaar naderen en de ogen van beide stormen in een spiraalvorm om één gemeenschappelijk punt draaien.

Als het Fujiwhara-effect niet wordt doorbroken, gaat dit net zolang door tot de slurven in elkaar opgaan. De gevolgen zullen dan desastreus zijn. Meestal wordt het effect door factoren van buitenaf onderbroken en lopen de cyclonen weer van elkaar weg. Het samengaan van twee stormen of de opname van de één door de ander is een zeldzaam verschijnsel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%