Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Agenten in het veld hebben last van het gedoe met de COR, zegt Bryan Rookhuijzen (directeur van de Stichting Waardering Erkenning Politie). Overigens staat agent Jan niet op deze foto.
Agenten in het veld hebben last van het gedoe met de COR, zegt Bryan Rookhuijzen (directeur van de Stichting Waardering Erkenning Politie). Overigens staat agent Jan niet op deze foto.
Foto: Hollandse Hoogte

Publiek spreekt diender aan op geldsmijterij COR

Agent het pispaaltje

12 SEP 2017

Amsterdam - De commissie-Ruys presenteert vandaag het rapport over de geldsmijtrel rond de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie. De agent op straat is helemaal klaar met de affaire, die funest is voor het imago van de politie.

„Elke keer als er negatief nieuws komt over de politie, merk je dat als agent. Geloof me, de juiste spirit onder agenten is er echt wel en dan doet dit pijn”, reageert Bryan Rookhuijzen. Als oud-korpschef en directeur van de Stichting Waardering Erkenning Politie baalt ook hij van de stroom negatief nieuws rond de geldsmijtrel, die al anderhalf jaar duurt. „Dit zijn de dingen waar een agent op straat last van heeft. Een diender heeft altijd last van dergelijke imagoschade.”

Binnen de politie is lang niet iedereen enorm kwaad over de gang van zaken, zegt Rookhuijzen. Waar de één met de ellende blijft tobben, legt een ander die naast zich neer en richt zich op de dagelijkse werkzaamheden.

Toch krijgen veel agenten onherroepelijk te maken met het effect van de geldsmijterij op de publieke opinie. Een agent die een boete uitschrijft, krijgt te horen dat ze bij de politie zelf de financiën niet eens op orde hebben, schetst Rookhuijzen.

Dat is iets wat agent Jan van de eenheid Den Haag duidelijk herkent. Hij wil alleen met zijn voornaam in de krant en is de affaire beu: „De mensen binnen de politietop en de ondernemingsraad worden op straat niet aangesproken op het wangedrag. Wij wel. Het beeld van de politie was al erg negatief en dat is door deze rel nog erger geworden.”

Vandaag rapporteert de commissie-Ruys over de geldsmijtrel, al lekte veel van het rapport vooraf al uit. Ruys onderzocht onder meer of oud-korpschef Gerard Bouman de loyaliteit kocht van de inmiddels opgestapte COR-voorzitter Frank Giltay. Die smeet niet alleen met geld, maar mocht aanblijven, hoewel hij werd opgepakt voor een mishandeling en zelfs een persoonlijke creditcard aannam van Bouman, die in juli dit jaar overleed.

„De commissie-Ruys zegt dat er geen keihard bewijs is voor belangenverstrengeling. Als dit geen corruptie is, wat is het dan?”, vraagt Jan zich af. „Als wij een reanimatie doen op straat, mogen we als agent niet eens een bloemetje accepteren.”

Chique feestjes

De agent vervolgt: „Wij moeten op wijkbureaus de grootste moeite doen om spullen te krijgen voor ons werk. De budgetten en de regels laten bijna niets toe. Hoe kan het dan dat nota bene de voorzitter van de centrale ondernemingsraad jarenlang de budgetten overschreed en tonnen uitgaf aan onnodig chique feestjes en etentjes? Dat kun je aan ons niet uitleggen. En aan de gewone burger evenmin.”

Rookhuijzen baalt dat de ijverige agent de dupe is van de commotie over de rel binnen het politieapparaat: „In de breedte hebben we een heel goede politie en dat komt van onderaf. Er zijn tienduizenden dienders die bij elk contact met mensen hun best doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Daar knokt iedereen voor en dan is het extra pijnlijk dat dit is veroorzaakt door je eigen mensen. De OR, dat zijn je collega’s.”

Hij wijst erop dat de ondernemingsraad niet eens door de agenten op de werkvloer is gekozen. „Ook de voorzitter niet”, zegt Jan. Hij voelt zich, net als een groot deel van het korps, niet serieus genomen. „We hebben sinds de vorming van de Nationale Politie niets meer te zeggen over de organisatie. Alle reorganisatieplannen zijn erdoorheen gedrukt zonder dat we enige invloed hebben.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%