Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De branche houdt het liefst de huidige stickers.
De branche houdt het liefst de huidige stickers.
Foto: FOTO Dijkstra b.v.

Rechter buigt zich over Ja-Ja-sticker

12 SEP 2017 Mascha de Jong

AMSTERDAM - Professor André Faaij, gespecialiseerd in energieverbruik, trekt het beoogde milieu-effect van de zogenaamde Ja-Ja-sticker ernstig in twijfel. Over twee weken lijkt de gemeenteraad van Amsterdam af te stevenen op een ‘ja’ voor de sticker. Het idee van fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij van de Dieren om met deze sticker de stroom aan gratis reclamefolders te stoppen, wordt omarmd door 37 van de 45 raadsleden.

De branche, die zijn geld verdient met reclamefolders, trok echter aan de bel bij de rechter. De vereniging van distributiebedrijven en de bond van grafische ondernemers willen dat de unieke Ja-Ja-sticker, die vanaf 1 januari 2018 alleen in Amsterdam zou gelden, alsnog wordt verboden.

’Inkrimping klantenkring’

De eisende partijen klagen ver voor de introductie van de sticker al steen en been door inkrimping van hun klantenkring. Deze investeert niet meer in folders nu Amsterdam op geheel eigen wijze de reclamefolder de oorlog heeft verklaard. Met de Ja-Ja-sticker moeten Amsterdammers voortaan aangeven of zij folders en huis-aan-huisbladen willen blijven ontvangen. Geen sticker, betekent voortaan niks meer in de bus.

Dit geldt overigens alleen voor de reclamefolders. En dat steekt bij de organisaties, die ook echt niet weten hoe de binnen drie maanden geïmplementeerd moet zijn in het dagelijks leven. ,,Dat duurt minstens twee jaar voor het publiek is overtuigd”, was de stellige mening van vereniging en bond.

Grondig onderzoek

Zij willen dat de gemeente eerst eens een grondig onderzoek doet naar de nieuwe sticker en het beoogde milieueffect. Faaij: ,,Alternatieven voor de reclamefolders, zoals de digitale variant, hoeven niet per se beter voor het milieu te zijn. Je moet er ten slotte van alles voor aanschaffen, zoals computers.” De rechters doen 8 november uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%