Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: MediaTV.nl & Twitter

Terreurverdachte Rotterdam komt vrij

13 SEP 2017

ROTTERDAM - Jimmy F. uit Zevenbergen, die in augustus werd opgepakt in verband met terreurdreiging bij de Maassilo in Rotterdam, komt vrij. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

De 22-jarige man komt echter pas maandag op vrije voeten, omdat nog nader moet worden onderzocht of hij gevaar loopt, zegt zijn advocate Karianne Bal.

F. zou een rol hebben gespeeld in de terreurdreiging in Rotterdam, waardoor een concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd afgelast. Hij werd onder meer verdacht van opruiing. Volgens minister Stef Blok van Veiligheid zou de man via berichtenapp Telegram „een zeer alarmerend bericht” hebben verspreid.

LEES OOK: Ook grap met terreur wordt bestraft

Dat gebeurde nadat een busje met gasflessen in de buurt van de Rotterdamse Maassilo was gevonden. Uiteindelijk bleek de bestuurder een dronken monteur te zijn, die de gasflessen nodig had voor zijn werk. Hij is eerder al vrijgelaten.

LEES OOK: Bestuurder Spaans busje Rotterdam vrijgelaten

F. werd vorige maand opgepakt in zijn woonplaats. De politie voerde hem met een zak over zijn hoofd af. Buren omschrijven hem als een ’hele nette en aardige jongen’. Volgens zijn advocaat heeft F. ook alleen maar goede bedoelingen gehad.

LEES OOK: ’De politie riep: licht uit!’

F. zou lid zijn van een online groep die poogt op internet in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. In die groep bespreken de leden hoe ze informatie aan de terroristen kunnen ontlokken. Hij zou ook contact hebben gehad met de AIVD, maar veiligheidsdiensten wijzen op de risico’s die ’amateurspionnen’ met zich meebrengen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%