Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Johan van Laarhoven wil in Nederland bij de behandeling van het proces wil zijn om zich tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen.
Johan van Laarhoven wil in Nederland bij de behandeling van het proces wil zijn om zich tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen.
Foto: Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Coffeeshopbaas wil bij Nederlands proces zijn

13 SEP 2017

BREDA - De grote strafzaak tegen vier leidinggevenden van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company kan volgende week nog niet direct beginnen. De rechter in Breda moet eerst beslissen of de verdachte oprichter Johan van Laarhoven zijn proces moet kunnen bijwonen. Van Laarhoven zit vanwege een veroordeling vast in Thailand.

De aanklager meent dat The Grass Company een criminele organisatie is die zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Vanaf woensdag 20 september staat een regiezitting gepland. De rechtbank in Breda bevestigt dat dan achter gesloten deuren eerst de bezwaren van de verdediging tegen het begin van de strafzaak worden behandeld. Advocaat Tim Vis zegt dat Johan van Laarhoven bij de behandeling van het proces wil zijn om zich tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen. Voor de medeverdachten is hij bovendien een cruciale getuige, aldus Vis.

Van Laarhoven werd in 2014 op basis van informatie van de Nederlandse politie in Thailand aangehouden voor witwassen van het geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot 75 jaar celstraf. Van Laarhoven wil zijn straf in Nederland uitzitten en hij komt daar volgend jaar voor in aanmerking.

Vorige week werd bekend dat de 57-jarige Tilburger in Thailand is opgenomen in een gevangenisziekenhuis. Volgens advocaat Vis is zijn gezondheidstoestand door de erbarmelijke omstandigheden in de Thaise gevangenis verslechterd en heeft hij onder andere last van zijn hart, galblaas en rug.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%