Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van hotel Beach Plaza op Sint-Maarten was na de orkaan weinig meer over.
Van hotel Beach Plaza op Sint-Maarten was na de orkaan weinig meer over.
Foto: -

Reisbureaus verplichten om te waarschuwen voor gevaren

‘Reiziger moet veiliger op vakantie’

13 SEP 2017 Paul Eldering

UTRECHT - Nederlandse toeristen moeten veiliger en gezonder op vakantie kunnen gaan. Reisbureaus worden vanaf januari verplicht om hen beter voor te lichten over de gevaren van terreur, natuurgeweld en ziekten. ,,De keuze blijft aan hen.”

Dat zei Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR woensdagavond op een ledenbijeenkomst in Utrecht. ,,De nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen gaat ons in 2018 een grotere verantwoordelijkheid geven voor de zorg van vakantiegangers.”

De ANVR heeft onderzoekers volgens Radstake opdracht gegeven om de risico’s op vakantie in kaart te brengen. ,,In oktober verwacht ik aanbevelingen, zodat we betere voorspellingen kunnen doen. Deze zomer was het raak met aanslagen, onrust, overstromingen, bosbranden, aardbevingen en orkanen. We gaan reizigers concreet adviseren om risico’s te verkleinen.”

Aanvulling

Het is volgens hem een aanvulling op ‘de waan van de dag’ en de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. ,,Daar kan de consument achteraf conclusies uit trekken. Wij willen dat voor zijn. Wetenschappelijke modellen over actuele ontwikkelingen gaan ons daarbij helpen”, aldus Radstake.

Net als de weersverwachting wil de ANVR volgens hem een soort ‘reisverwachting’ in het leven roepen. ,,We gaan geen vakantiebestemmingen afraden. Wel geven we toeristen meer handvatten om zelf een afgewogen oordeel te vellen en besluiten te nemen. Ze gaan dan beter voorbereid op reis.”

De zorgeloze vakantie in het buitenland na een jaar lang hard werken en sparen lijkt op zijn retour door alle bedreigingen. Veel toeristen zijn bang en ongerust. ,,Reisbureaus krijgen meer vragen over onveiligheid. Dat gevoel willen we als reisbranche met goede informatie en tips wegnemen”, zegt Radstake.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%