Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Radboudumc wil discussie over zorgkosten

14 SEP 2017

NIJMEGEN - Moet de maatschappij betalen voor dure behandelingen die het leven slechts enkele maanden verlengen? Of voor kostbare behandelingen van een orthodontist om tanden recht te zetten en IVF bij onvruchtbaarheid? Het Radboudumc wil met een forum van 24 burgers een discussie op gang brengen over de vraag of wij met zijn allen moeten opdraaien voor zorgkosten waarbij mensen soms ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Volgens het academisch ziekenhuis wordt er nu nog te weinig gesproken over „het onbegrip en de onvrede in de maatschappij” rond zorgkeuzes die gemaakt worden. Het ’burgerforum’, mensen die geselecteerd zijn met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving, gaat deze maand en in oktober met elkaar in discussie over deze dilemma’s. Dat moet leiden tot een visie, die tijdens een conferentie in het voorjaar wordt gepresenteerd.

In Nederland bedragen de zorguitgaven een slordige 95 miljard euro, ofwel 14 procent van het nationaal inkomen. Bij ongewijzigd beleid stijgt dit volgens het Radboudumc naar 22 procent in 2040.

De kostenstijging komt grotendeels door nieuwe dure behandelingen. „Op termijn is dit onhoudbaar en vraagt om het maken van keuzes. Dit blijkt in de praktijk echter lastig. Er is nauwelijks maatschappelijk draagvlak voor het beperken van dure behandelingen, mede door gering besef dat het maken van keuzes in de zorg onvermijdelijk is”, aldus het universitair ziekenhuis.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%