Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Wordt hier niet te veel islam weggepoetst?’

Raad eist meer informatie van Van der Laan

14 SEP 2017 Mike Muller

Amsterdam - Raadsleden van Amsterdam eisen dat burgemeester Eberhard van der Laan ook de meldingen van voor 1 januari 2017 over het niet functioneren van de (de)radicaliseringsteam onderzoekt. Dat is een van de uitkomsten van het spoeddebat dat vanmiddag werd gevoerd.

Verslaggever Mike Muller was aanwezig bij het debat. Zijn tweets lees je terug onderaan dit bericht.

Van der Laan gaf aan alle meldingen sinds 1 januari 2017 onder de loep te hebben genomen. Daaruit zouden geen onregelmatigheden naar voren komen. Het was echter in de periode 2013 tot en met 2015 dat ambtenaren niet thuisgaven voor noodkreten over reizen naar het kalifaat, stellen bronnen. CDA, VVD en D66 willen dat Van der Laan daar nog apart op ingaat.

De burgemeester stak tijdens het debat opnieuw de hand in eigen boezem. „De vraag die ik mijzelf stel: ben ik stevig genoeg geweest (…)? Ik zat in discussie met die ambtenaar (Saadia A.-T., red.): wordt hier niet te veel islam weggepoetst? Dat heb ik ’lang’ laten duren. Als ik daar strakker op was geweest, dan had ik in de tijd in elk geval een aantal dingen kunnen voorkomen op het gebied van de belangenverstrengeling.”

A.-T. gunde volgens Van der Laan diverse opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie heeft gehad. De burgemeester vertelde dat hij al twijfels had bij het functioneren van de ambtenaar. „Ik had geen vrede met haar soms wat rigide, harde aanpak.” Dat er sprake was van belangenverstrengeling had hij „totaal niet verwacht.”

Lees ook:

Ondanks de problemen binnen het Amsterdamse team radicalisering en polarisatie en de zorgen die daarover leven in de gemeenteraad, blijft Van der Laan achter zijn aanpak staan. Hij zei tegen de gemeenteraad dat hij vertrouwen heeft in de veiligheid in de stad. „Ook vandaag zeg ik: een aanslag kan elk moment gebeuren, maar we leveren goed werk. Dat neemt niet weg dat achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt.”

Net als in de brief van gisteren ging Van der Laan wederom door het stof. „Ik reken het mijzelf aan dat er wantrouwen is ontstaan, omdat ik zo naïef ben geweest te denken: deze zaak gaat over belangenverstrengeling, zo presenteer ik hem en bespreek ik het met de raad”, zei hij.

„Je wilt er alles aan gedaan hebben om een aanslag te voorkomen en dan moet je risico’s kunnen nemen.” Hij zei dat hij wist dat daardoor de kans bestond dat hij een keer verantwoording zou moeten afleggen over „een element in de aanpak die kwetsbaar is.”

Van der Laan heeft de raad beloofd in een brief uitgebreid tekst en uitleg te geven. Daarna wordt opnieuw een debat gevoerd in de gemeenteraad. Opvallende inspreker tijdens het debat was overig Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema. Hij vond dat de gemeente zich overlevert ’aan mensen waar je het nu net juist niet van moet hebben. Dat is naïef!”,, bijt hij de gemeente toe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%