Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra b.v.

Nieuwe politie kwetsbaarder voor omkoping door kolossale omvang

Corrupte agent vaak allochtoon

14 SEP 2017 Mick van Wely

AMSTERDAM - Allochtone opsporingsambtenaren maken zich veel vaker schuldig aan ernstige integriteitsschendingen dan autochtone. Bij tachtig ontdekte ernstige integriteitsschandalen, is in 40 procent een allochtone beambte betrokken. En dat terwijl nog geen tien procent van alle agenten een migratieachtergrond heeft.

De gereorganiseerde Nationale Politie is met de nieuwe grotere basisteams binnen de eenheden aanzienlijk kwetsbaarder voor corruptie.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het opzienbarende rapport ‘Georganiseerde Criminaliteit en Integriteit van Rechtshandhavingsorganisaties', dat is geschreven door het onderzoeksinstituut WODC in opdracht van de Tweede Kamer, na een reeks grote corruptieschandalen binnen opsporingsdiensten. Voor het eerst is gekeken naar de relatie tussen ernstige integriteitsschendingen en de georganiseerde misdaad.

’Minder snel opgepikt’

Corruptiezaken zijn veel omvangrijker geworden en richten aanmerkelijk meer schade aan. „Opvallend is dat het juist vaak fout gaat in de lokale basisteams. Door de kolossale omvang van de nieuwe politieteams in de eenheden worden signalen van corruptie minder snel opgepikt.”, zegt onderzoeker en hoogleraar Hans Nelen in een exclusief interview dat morgen in De Telegraaf verschijnt.

Over de grote betrokkenheid van allochtone agenten bij corruptie zegt Nelen: „Dat is fors en zorgelijk. Het zal veel stof doen opwaaien, maar het zijn wel de feiten.”

Pikant

Het forse aandeel van allochtonen onder de ’foute’ beambten is uiterst pikant. De korpsleiding wil het korps namelijk veel diverser maken. Daar is intern veel discussie over. Agenten vragen zich af of het beleid om meer allochtonen aan te trekken, het gevolg heeft dat er minder scherp wordt gescreend.

In de jaren 2012 tot en met 2016 zijn 256 signalen van ernstige integriteitsschendingen geregistreerd bij de politie, douane, Koninklijke Marechaussee en FIOD, waarbij een relatie was met de georganiseerde misdaad. Daarvan bleken in tachtig gevallen de vermoedens terecht.

Vrijdag gaat het rapport naar de Kamer.

Lees hier het complete interview met criminoloog Hans Nelen over de corruptie binnen de Nationale Politie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%