Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlandse militairen gegijzeld in Libië

03 MRT 2011 Roy Klopper

DEN HAAG - Kolonel Kaddafi houdt drie Nederlandse militairen van de marine, hun Lynxhelikopter en een burger uit ons land gevangen. Ze vielen in handen van zijn troepen na een mislukte bevrijdingsactie bij de Libische stad Sirte.

Foto: Ministerie van Defensie

Dat heeft het ministerie van Defensie woensdagavond tegenover De Telegraaf bevestigd. De departementen van Defensie en Buitenlandse Zaken overleggen momenteel koortsachtig met de Libische autoriteiten over de vrijlating van de in hechtenis genomen driekoppige helibemanning. Hun familie in Nederland is inmiddels op de hoogte van de tragische ontwikkelingen.

De twee evacuées die de militairen uit de woestijn kwamen ophalen, een Nederlander en een Europeaan van wie de nationaliteit nog niet wordt prijsgegeven, zijn ondertussen door de Libische autoriteiten veilig afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Tripoli, zo meldt defensie-zegsman Otte Beeksma. Hiervandaan hebben ze gisteren het land veilig verlaten.

Het trio

De drie Nederlandse militairen vertrokken zondag aan het eind van de dag met de boordhelikopter van het fregat Hr. Ms. Tromp. Deze oorlogsbodem van de Koninklijke Marine was twee dagen eerder voor de Libische kust aangekomen. Het drietal zou bij Sirte, circa 450 kilometer oostelijk van de hoofdstad Tripoli, een Nederlandse staatsburger oppikken die het door rellen geteisterde Arabische land graag wilde verlaten.

„Deze man kon Libië op geen enkele andere wijze uit dan via onze helikopter. Het was in die regio op dat moment vrij rustig, doch dit kon elke moment omslaan. Daarom is besloten de Lynx aan boord van de Tromp in te zetten”, zo verklaart zegsman Beeksma de militaire inzet, die zonder toestemming van de Libische autoriteiten werd uitgevoerd. Na de landing echter werd de heli omsingeld door strijders van het regime. Na overleg met het regime werden de burgers vrijgelaten. Over de militairen wordt nog onderhandeld.

Volg De Telegraaf nu ook op Facebook

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Meer Premium