Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlandse scholier (11) lost eurocrisis op

03 APR 2012

BREEDENBROEK - Met één simpele tekening heef de 11-jarige Jurre Hermans uit het Gelderse Breedenbroek gedaan waar politici uit heel Europa nu al meer dan een jaar hun tanden op stuk bijten: het oplossen van de eurocrisis.

De basisscholier deed mee aan een prijsvraag van de Britse modemagnaat en euroscepticus Lord Wolfsen. Die loofde vorig jaar 250.000 pond uit (zo’n 300.000 euro) voor degene die met het beste plan kwam om de eurozone van de ondergang te redden.

Aan de wedstrijd deden 452 mensen mee, de meesten van hen geschoolde en gerenommeerde economen. Maar tussen al die inzendingen viel het plan van de (toen nog 10-jarige) Hermans de jury positief op. Hoewel hij niet de shortlist van de vijf beste inzendingen wist te halen, is de jury toch zo onder de indruk van zijn plan dat hij een eervolle vermelding heeft gekregen, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Het levert hem een cheque van 100 euro op.

De scholier, die zijn brief door zijn vader liet vertalen in het Engels, legt aan de hand van een tekening uit dat Griekenland de euro moet verlaten. Hoe? Door de Grieken al hun euro’s bij de bank in te laten leveren. In de tekening van Jurre vormt dit bedrag een pizza of een pannenkoek. De Griekse overheid betaalt vervolgens al zijn schuldeiseres af met een stukje van die pizza.

De Griekse bevolking krijgt ondertussen drachmen terug voor zijn euro’s. Jurre voorziet dat veel Grieken dit zullen weigeren en hun euro’s thuis zullen verstoppen. Hij stelt daarom voor om overtreders een boete op te leggen die tot twee keer de hoogte bedraagt van het bedrag dat ze niet willen inleveren.

De winnaar van de Wolfson Economics Prize wordt 5 juli bekendgemaakt.

Lees hieronder het hele plan:

Jurre-Hermans entry

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%