Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nazi-rel rond BNN-serie Feuten

11 APR 2012 Harrie Nijen Twilhaar

BNN is in grote verlegenheid gebracht nadat acteurs van de televisieserie Feuten een ontgroening hebben georganiseerd waarbij nazi-praktijken zouden zijn toegepast.

Tim Murck
Tim Murck
Foto: anp

Het studentencorps H.S.C. Mercurius, speciaal opgericht voor de BNN-televisieserie ‘Feuten’, hield tijdens de paasdagen ’Het grootsch H.S.C.Mercurius Feest’ in de Amsterdamse WesterUnie waarbij de deelnemers onaangekondigd plotseling werden geconfronteerd een nazi-ontgroening. De gasten kregen hakenkruizen op het gezicht getekend als zij niet wilden meewerken, zo zeggen gasten.

Meerdere mensen hebben aangifte gedaan. De politie heeft vervolgens een vrouw opgepakt voor het tekenen van de hakenkruizen.

Het feest werd georganiseerd door BNN-acteurs met initiatiefnemer Tim Murck. De serie, waarvan het tweede seizoen is afgesloten, is nog steeds razend populair op Facebook en daarom worden er bijeenkomsten gehouden om het korps in stand te houden. Tim Murck bevestigt dat er een ontgroening heeft plaatsgevonden, maar ontkent de nazi-handelingen.

Bezoekster Jessica van der Schalk (30), promovendi filosofie, spreekt van een traumatische gebeurtenis. „Een van de jongens schreeuwde tegen ons dat wij op onze knieën moesten. Toen een jongen die voor mij stond dit weigerde, werd hem toegeschreeuwd dat hij ‘dus een Hitler’ was, waarna het meisje hem een Hitlersnor optekende.”

BNN distantieert zich van de gang van zaken. ,,Het Mercuriusfeest is een eigen initiatief geweest van Storytelling-bedrijf Spektor van Tim Murck. BNN heeft geen toestemming gegeven om de naam Feuten te voeren, daarom is het feest onder de naam Mercurius georganiseerd. Wij waren op de hoogte van een themafeest, maar BNN en producent zijn niet betrokken bij de organisatie en verdere invulling daarvan”, zegt BNN-woordvoerder Marloes van Grotel. Het feest en de bijhorende kostuums zijn volgens dde omroep een directe verwijzing geweest naar een scene over een taboefeest uit het tweede seizoen van Feuten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%