Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bijna volledige vrijspraak Robert M. gevraagd

16 APR 2012

AMSTERDAM - Robert M. zou van het overgrote deel van de zware beschuldigingen aan zijn adres moeten worden vrijgesproken. Doet de rechtbank dat niet, dan zou er aanzienlijk minder staf moeten volgen dan de 20 jaar cel en tbs die het Openbaar Ministerie heeft geëist.

Foto: Chris Roodbeen

Dat bepleitten M.'s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot maandag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens Van der Goot zijn er fouten gemaakt bij de start van het onderzoek, die een aanzienlijk deel van het bewijs ongeldig maken. Zo zou de verdenking op 7 december 2010, toen de zaak door een uitzending van Opsporing Verzocht aan het rollen kwam, te mager zijn geweest om over te gaan tot arrestatie van M. en de doorzoeking van zijn woning. Bij die doorzoeking werden M.'s computers met ongekende hoeveelheden, grotendeels zelfgemaakte kinderpornografie in beslag genomen.

Dit materiaal vormt een belangrijk bestanddeel van het bewijs tegen M. Maar in de ogen van de raadslieden is het een verboden vrucht van de onrechtmatige doorzoeking. De rechtbank zou het materiaal van het bewijs moeten uitsluiten.

De uitvoerige bekentenissen van Robert M. tijdens tientallen politieverhoren zijn volgens Van der Goot evenmin geschikt om als bewijs te dienen. Het noodzakelijke steunbewijs ontbreekt, op één geval na: in die zaak draait het om een misbruik van een baby waarbij ook een andere man was betrokken.

Spijtbetuigingen

Anker betoogde dat het OM erg weinig oog heeft gehad voor de spijtbetuigingen van M. en op geen enkele manier heeft meegewogen dat hij zijn medewerking aan het onderzoek heeft verleend. Ook het mediageweld dat met de zaak gepaard gaat, de bemoeienis van politici en gezagdragers had het OM moeten meewegen bij het bepalen (lees: matigen) van de strafeis, vindt de advocaat.

Verkapt levenslang

Anker was kritisch over het rapport en advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat heeft aangedrongen op een lange, intensieve tbs-behandeling. De raadsman vreest dat de tbs als „een dubbelslot” wordt gehanteerd, waardoor M. uiteindelijk wordt veroordeeld tot een „verkapt levenslang”. M. zou willen meewerken aan een ambulante behandeling, als hij alleen tot een celstraf (dus zonder tbs) zou worden veroordeeld, aldus Anker.

Vrijdag zal het OM op het pleidooi van M.'s advocaten reageren. Ook krijgt M. dan voor de laatste keer de kans het woord te voeren. De uitspraak van de rechtbank wordt pas na half mei verwacht.

Volg de laatste ontwikkelingen in de rechtszaal via de Twitterfeed van De Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%