Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Opstelten: lessen van Fortuyn geleerd

17 APR 2012

DEN HAAG - Zelden was er een politicus die zo over zijn eigen graf heeft geregeerd. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verwees dinsdag naar een kop van een krantenartikel van een aantal maanden geleden waarin gesteld werd hoezeer politici in de jaren na de moord op Pim Fortuyn met diens ideeën aan de slag zijn gegaan.

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn
Foto: ANP

Opstelten nam het boek '10 jaar zonder Pim' in ontvangst, waarin oud-VVD-leider Hans Wiegel de bewuste krantenkop erbij haalt om de geleerde lessen na 2002 te typeren. Thema's als veiligheid en immigratie zijn volgens Opstelten door Fortuyn van „een nieuw gezicht” voorzien. Ook de directe en duidelijke bestuursstijl die de LPF-leider voorstond, is in de ogen van Opstelten terug te zien, ook bij het huidige kabinet.

In het boek van ex-LPF'er Joost Eerdmans en Martijn van Winkelhof komen prominente betrokkenen aan het woord die Fortuyn en zijn betekenis karakteriseren, zoals Paul Schnabel, Wiegel, Marcel van Dam en Opstelten. Ook Marten Fortuyn, de broer van Pim, komt aan het woord. Marten Fortuyn zei dinsdag „heel dankbaar” te zijn voor de manier waarop Opstelten en anderen in het boek zijn broer neerzetten.

Opstelten noemde het „een wrange constatering” dat Fortuyn nooit heeft kunnen meemaken tot wat zijn ideeën hebben geleid. Volgens de bewindsman slaagde Fortuyn erin mensen een stem te geven die het geloof en het vertrouwen in de politiek waren kwijtgeraakt.

Opstelten was burgemeester van Rotterdam toen Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum werd vermoord. Fortuyn zat toen net zes weken als fractieleider van de LPF in de gemeenteraad van Rotterdam, waar zijn partij in maart 2002 een enorme overwinning had geboekt.

Het boek is overigens ook te bestellen via onze webshop

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 523.63
+ / - +0.79%