Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Catshuisberaad mislukt

21 APR 2012 Dennis Naaktgeboren en Wouter de Winther

DEN HAAG - De onderhandelingen in het Cathuis zijn stukgelopen. PVV-leider Wilders heeft vanmiddag zijn biezen gepakt. Volgens ingewijden kon hij na overleg met zijn fractie de afspraken niet voor zijn rekening nemen. Het is nog onduidelijk wat dit voor gevolgen heeft voor de coalitie. Als de breuk definitief is, lijken nieuwe verkiezingen onafwendbaar.

Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid. Zaterdagmiddag rond 1 uur zetten ze hun gesprek voort, maar niet lang daarna uur verliet Wilders het beraad. De andere onderhandelaars bleven in het Catshuis achter.

Een ingewijde noemt de gang van zaken „verrassend”. Volgens hem vielen de CPB-berekeningen „erg mee” en waren de koopkrachteffecten beperkt. En voor zover er uitschieters waren voor bepaalde koopkrachtgroepen, zouden die goed te repareren zijn geweest.

Bronnen in de VVD en het CDA tonen zich overvallen door het vertrek van Wilders. Met het pakket dat op tafel lag was hij eerder akkoord gegaan, zegt een bron. Over de inhoud van het pakket wilde niemand iets zeggen, behalve dat het naast bezuinigingen ook hervormingen bevatte.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Nederland moet in 2013 het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent brengen, maar daar lijkt door de ontwikkelingen van zaterdag niets van terecht te komen. „Maar met Wilders weet je het nooit”, zegt een bron. Enkele weken terug liep de PVV-leider ook weg bij het Catshuisberaad, maar later schoof hij toch weer aan.

De drie partijen van de gedoogcoalitie hebben tot dusver zeven weken beraadslaagd in het Catshuis.

AOW

PVV-leider Wilders had moeite met de koopkrachteffecten voor AOW-ers die het bezuinigingspakket met zich meebrengen. Volgens bronnen bij de onderhandelingen verraste de gedoogpartner zijn gesprekspartners VVD en CDA vanmiddag met deze bezwaren.

Er zou een btw-verhoging zijn afgesproken die onherroepelijk tot een koopkrachtverlies van één tot anderhalf procent zou hebben geleid voor AOW-ers. “Daar schrok hij voor terug”, aldus een ingewijde. “Maar je kan niet de btw verhogen voor iedereen en dan denken dat AOW-ers daar niets van merken.”

Er lag een breed pakket aan hervormingen en bezuinigingen op tafel, waar overeenstemming over was. Ook waren VVD, CDA en PVV het eens over een stimuleringspakket voor de economie.

De partijen hadden bovendien een miljard euro tot hun beschikking om de koopkracht voor de laagste inkomens te repareren. “Kennelijk wilde hij daar niet eens meer over nadenken”, zegt een betrokkene, die ook stelt dat Wilders akkoord was met het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek.

Volg de laatste ontwikkelingen in Den Haag via de Twitterfeed van De Telegraaf-verslaggever Wouter de Winther.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%