Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Samsom: Verkiezingen in september

24 APR 2012

DEN HAAG - De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties. Daarmee is het zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

PvdA-leider Diederik Samsom in de wandelgangen van de Tweede Kamer
PvdA-leider Diederik Samsom in de wandelgangen van de Tweede Kamer
Foto: ANP

PvdA-leider Diederik Samsom legt zich neer bij een hele grote minderheid in de Kamer die verkiezingen na de zomer wilde. Samsom had zelf een voorkeur voor een stembusgang op 27 juni. Behalve de PvdA pleitten maandag ook VVD en SP voor die datum, maar dat leidde tot fel protest van andere partijen die de termijn veel te kort vinden. Ook de Kiesraad waarschuwde daarvoor.

VVD, PvdA en SP hebben samen 76 zetels in de Kamer en hadden hun zin kunnen doorduwen. Maar Samsom kiest daar niet voor. Hij zei tegen het ANP dat het geruzie over de verkiezingsdatum maandag leidde tot een „afzichtelijk schouwspel”.

„Het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum. Laten we dus de handen ineen slaan. We houden verkiezingen begin september en vragen het demissionaire kabinet die te organiseren. Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst”, aldus Samsom.

Tegenstanders van de snelle verkiezingen reageerden tevreden. „Dit is een teken van realisme van de PvdA. Ik hoop dat ze nu ook bereid zijn om over de begroting van 2013 te praten”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Tweede Kamerlid Hero Brinkman sprak van een „verstandig besluit van de PvdA”. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zag een „verstandige draai”. Het kabinet beslist uiteindelijk over de verkiezingsdatum.

Premier Mark Rutte legt dinsdag om 14 uur in de Tweede Kamer een verklaring af over de val van zijn kabinet en het mislukken van het Catshuisoverleg. Daarna gaat de Kamer met hem in debat.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%