Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Geheime tankdeal in de knel

26 APR 2012 Paul Jansen en Ruud Mikkers

DEN HAAG - Nederland heeft achter de schermen een akkoord gesloten met Indonesië om tientallen overtollige Leopard-tanks te verkopen. Deze tankdeal tussen Den Haag en Jakarta staat echter op losse schroeven.

Een Leopard tank
Een Leopard tank
Foto: JOS SCHUURMAN

Het plan komt door de val van het kabinet in het nauw. De ministerraad blijkt al twee weken geleden te hebben ingestemd met de verkoop aan de Indonesiërs, waarmee een bedrag van circa 200 miljoen is gemoeid. Toch hielden de ministers Hillen (Defensie) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de deal, die rond de tachtig tanks betreft, stil.

Volgens ingewijden durfde Rosenthal, die een exportvergunning moet afgeven, de confrontatie met de Kamer niet aan. Om diezelfde reden ligt ook een goedgekeurde wapenleverantie aan Egypte door Thales, dat radars maakt, op de plank. De VVD-bewindsman zou de deals pas wereldkundig hebben willen maken in het kielzog van een Catshuisakkoord, zodat de aandacht elders zou liggen. Hij negeerde ambtelijk advies om de verkoop zo snel mogelijk langs de Kamer te loodsen.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

17.4 °C
N5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.79
+ / - +0.19%