Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nooit uitgezonden interview Fortuyn online

03 MEI 2012

HILVERSUM - De VPRO heeft donderdag een niet eerder uitgezonden interview met de tien jaar geleden overleden politicus Pim Fortuyn online gezet. Dat meldde de omroep donderdag.

Het interview stamt uit januari 2002 en was destijds bedoeld voor een aflevering van het programma De Nieuwe Wereld. Het sneuvelde echter in de montage en verdween in de archieven van de VPRO. Daar werd het onlangs teruggevonden toen de omroep de oude banden ging digitaliseren. „Het interview heeft nu historische waarde, daarom hebben we het online gezet”, legt een woordvoerster uit.

In het videofragment laat IJsbrand van Veelen de politicus aan het woord over onder meer leefbaarheid, de veiligheid van steden, de Nederlandse identiteit en het belang van emancipatie van islamitische vrouwen.

„Emancipatie van vrouwen is ongelooflijk belangrijk. En daarom vind ik het belangrijk dat met name in de islamitische culturen in dit land de vrouwen ontzettend worden gefaciliteerd om te emanciperen. Want daar ligt de oplossing van het integratievraagstuk. Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel”, aldus Fortuyn in het interview.

Het 68 minuten lange interview is in volle lengte te zien op de website van de VPRO.

De NOS heeft ook een oud, nog onbekend interview met Fortuyn op internet gezet. NOS-verslaggever Nynke de Zoeten sprak hem in 1995 voor haar afstudeerscriptie. Daarin vertelde Fortuyn onder meer dat hij premier wil worden. Hij vertelde ook persoonlijke dingen, zoals over zijn homoseksualiteit. „Voor mijn moeder is het een schok dat haar kleine prins haar geen kleinkinderen zal schenken.” Het interview is bewerkt tot een gesprek van een uur en online te beluisteren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%