Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wientjes ziet te weinig toppolitici

05 MEI 2012

ROTTERDAM - Er zijn te weinig toppolitici in Nederland. Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. „De echte elite zie je niet meer in de top van ons politieke stelsel. Dat is uitermate slecht voor het land.”

Wientjes noemt het leiden van een land „ongelooflijk gecompliceerd”, waarvoor „redelijk zeldzame eigenschappen nodig zijn”. „Een land hoort politiek bestuurd en geleid te worden door de besten. Door de elite, ook al is dat een vreselijk woord en is het een karikatuur geworden in het taalgebruik van populisten. Ik bedoel: topmensen. En daar hebben wij er te weinig van.”

Zelf staat de werkgeversvoorzitter niet te springen om plaats te nemen in een kabinet. „Ik vind dit vak leuk. Ik wil vechten voor ondernemend Nederland. Als het noodzakelijk is, doe ik het. Zo zei ik het ook tegenover minister-president Mark Rutte toen hij me vroeg. Maar ik sta niet te popelen.”

Ministers worden volgens hem omringd door mensen die „maar één doel hebben: de minister gelukkig maken”. Dat leidt tot „zonnekoninggedrag en narcisme”. „Als je geen kritische mensen om je heen hebt, krijg je de neiging te geloven dat je écht goed bent”, aldus Wientjes.

VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert stoort zich mateloos aan zulke uitlatingen, zei ze zaterdag in het radio 1-programma Tros Kamerbreed. Ze vindt dat mensen die zoiets roeptoeteren niet moeten blijven kwebbelen aan de zijlijn maar dan ook zelf iets moeten doen. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher van de PvdA zei in hetzelfde programma dat hij het „dieptriest” vindt dat mensen die al zo lang rondlopen steeds iets anders zeggen. Volgens hem is de man een „draaitol' op zich. Niemand schiet er in zijn ogen iets mee op om hardwerkende politici een schop te geven. Europarlementariër Barry Madlener van de PVV noemde Wientjes de „vleesgeworden arrogantie van de oude politiek.” Wat hem betreft gaat de werkgeversvoorman snel met pensioen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%