Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Moordcomplot op Fortuyn niet goed onderzocht'

07 MEI 2012

Thrillerschrijver Thomas Ross vindt dat de moord op Pim Fortuyn tien jaar geleden niet goed is onderzocht. "Het is niet onderzocht vanuit de theorie dat er niet een, maar twee schutters waren die kogels afvuurden op de politicus". Er zijn volgens de schrijver genoeg feiten die duiden op een moordcomplot.

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn
Foto: Ab Blauw

Dat zegt Ross deze week in een artikel van het vakblad De Journalist. Ross heeft na de moord op Fortuyn samen met onder meer Theo van Gogh een eigen onderzoek ingesteld uit frustratie over het officiële onderzoek.

Hij denkt dat 'niemand in journalistiek Nederland zijn handen durfde te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn en te worden uitgemaakt voor complotthereticus'.

In zijn artikel presenteert Ross een 'aantal feiten' die volgens hem verder onderzoek waard zijn. Zo zou de hoofdwond van de politicus veel ernstiger moeten zijn als hij vanaf 1,5 meter beschoten is. Ook is er op meer dan 10 afstand een kogelhuls aangetroffen, terwijl dat technisch niet mogelijk zou zijn. Uit het autopsierapport zou een beschrijving verdwenen zijn waarin staat dat één van de kogels in het hoofd van het slachtoffer via de voorkant binnenkwam.

Een aantal verklaringen van getuigen moeten ook beter worden onderzocht, vindt Ross. Een man in een overall was vlakbij de plaats van de moord op een elektriciteitshuisje bezig. Wat deed hij daar? Daarnaast zakte Fortuyn volgens verklaringen van Ruud de Wild en LPF'er Albert de Boy ineen voordat Volkert van der G. had geschoten.

Ross gaf eerder al aan dat hij twijfelde over 'de feiten over de merkwaardige vluchtroute van Van der G. na de aanslag' en het feit dat de hulpdiensten binnen zo snel aanwezig waren op de plek van de aanslag en de aanhouding van Van der G.

"Van der G. zou weleens de perfecte zondebok kunnen zijn geweest. Maar omdat een aantal 'heilige feiten' nooit serieus is onderzocht, blijf ik vasthouden aan de mogelijkheid dat de moord op Fortuyn een complot is", aldus Ross.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%