Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

FMN: samengaan NS en ProRail achterhaald

01 JUN 2012

DEN HAAG - Een eventueel samengaan van vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail zou „volstrekt achterhaald” zijn. Dat laat voorzitter van de brancheorganisatie van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland Anne Hettinga vrijdag weten.

Hij reageert daarmee op de brief aan de politieke partijen van de NS. Directeur Bert Meerstadt pleit daarin de splitsing tussen de Nederlandse Spoorwegen en ProRail te herzien. Volgens Hettinga is de onafhankelijkheid van de verdeling van het spoor tussen de verschillende spoorbedrijven in het geding, als ProRail bij de NS wordt ondergebracht.

„Er rijden al 15 jaar verschillende vervoerders op het spoor. Dit zou betekenen dat de klok wordt teruggedraaid in de verkeerde richting”, aldus de FMN-voorzitter. Hettinga is ook directeur van Arriva, dat rijdt op regionale spoornetwerken.

Volgens Hettinga schendt de NS ook de afspraken die de spoorvervoerders onderling hebben gemaakt. „Er loopt een onafhankelijk onderzoek naar het treinvervoer in opdracht van de Tweede Kamer”, aldus de voorzitter. „We hebben afgesproken dat gedurende het onderzoek geen communicatie hierover mag plaatsvinden en al helemaal geen beïnvloeding. De NS-brief noemt hij daarom „schandalig en een schoffering”.

13.6 °C
W2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 446.34
+ / - +1.06%