Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

FMN: samengaan NS en ProRail achterhaald

01 JUN 2012

DEN HAAG - Een eventueel samengaan van vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail zou „volstrekt achterhaald” zijn. Dat laat voorzitter van de brancheorganisatie van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland Anne Hettinga vrijdag weten.

Hij reageert daarmee op de brief aan de politieke partijen van de NS. Directeur Bert Meerstadt pleit daarin de splitsing tussen de Nederlandse Spoorwegen en ProRail te herzien. Volgens Hettinga is de onafhankelijkheid van de verdeling van het spoor tussen de verschillende spoorbedrijven in het geding, als ProRail bij de NS wordt ondergebracht.

„Er rijden al 15 jaar verschillende vervoerders op het spoor. Dit zou betekenen dat de klok wordt teruggedraaid in de verkeerde richting”, aldus de FMN-voorzitter. Hettinga is ook directeur van Arriva, dat rijdt op regionale spoornetwerken.

Volgens Hettinga schendt de NS ook de afspraken die de spoorvervoerders onderling hebben gemaakt. „Er loopt een onafhankelijk onderzoek naar het treinvervoer in opdracht van de Tweede Kamer”, aldus de voorzitter. „We hebben afgesproken dat gedurende het onderzoek geen communicatie hierover mag plaatsvinden en al helemaal geen beïnvloeding. De NS-brief noemt hij daarom „schandalig en een schoffering”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%