Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kiezer de kluts kwijt

03 JUN 2012

DEN HAAG - Het vormen van een nieuwe stabiele regering lijkt verder weg dan ooit. De Nederlandse kiezer is verdeeld en het Lente-akkoord kan volgens een meerderheid linea recta de prullenbak in.

Het oordeel over akkoord blijft maar dalen. Inmiddels is een meerderheid van 53 procent negatief. De VVD-achterban is het minst te spreken over het akkoord. Ruim 40 procent, concludeert peilingmeester Maurice de Hond.

De vijf partijen van het Lente-akkoord blijven momenteel hangen op 68 zetels, te weinig voor een meerderheid bij de verkiezingen van 12 september. Ook andere combinaties kunnen niet rekenen op een meerderheid. De VVD stijgt 1 zetel naar 25. Ook het CDA krijgt er één bij, wat neerkomt op 15.

Zowel de PVV als de SP daalt 1 zetel – naar 24 en 29. Daarmee is de SP van Emile Roemer nog altijd de grootste.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

De peiling van Maurice de Hond wijkt weer enorm af van de Politieke Barometer. Bij De Hond is de SP de grootste met 29 zetels, gevolgd door de VVD met 25 zetels. Bij de Politieke Barometer is de VVD de grootste partij met maarliefst 32 zetels, gevolgd door de SP met 27 zetels. De peilingen liepen bij vorirge verkiezingen ook uit elkaar, waarbij moet worden opgemerkt dat de uitslagen in de Politieke Barometer als de verkiezingen naderbij komen richting de uitslagen van Maurice de Hond kruipen. Derhalve heeft de kiezer niet veel houvast aan de peilingen. Want wie is in de peiling nu de grootste partij? Wie mag straks na 12 september de een kabinet formeren? Het politieke veld is verdeeld, een coalitie vormen is welhaast ongemogelijk en door de verschillen in de politieke peilingen raakt de keizer nog meer de kluts kwijt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%