Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Imam Fawaz Jneid krijgt toegang tot moskee

11 JUN 2012

DEN HAAG - De omstreden imam Sjeik Fawaz Jneid moet weer onmiddellijk toegang krijgen tot de As-Soennah moskee in Den Haag. Daarnaast moet het huidige bestuur zijn schorsing opheffen en hem weer als imam aan het werk laten gaan. Het bestuur van de moskee heeft hem wel volgens de regels ontslagen als bestuurslid en hoeft hem in die functie niet te herinstalleren. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald in een kort geding dat de imam had aangespannen.

Daarnaast oordeelde rechter dat drie bestuurders in strijd met de statuten van de moskee zijn aangesteld. De drie andere bestuursleden mogen blijven zitten.

Fawaz Jneid werd in maart al de wacht aangezegd als imam door het bestuur. Hij werd niet opgeroepen voor de vergadering waarin dat besluit werd genomen en was daarbij ook niet aanwezig. Dat is in strijd met de statuten, concludeert de rechter. Zijn ontslag als bestuurder was wel terecht, oordeelt de rechter.

Als het moskeebestuur de imam de toegang blijft ontzeggen, loopt hij het risico op een boete die kan oplopen tot maximaal 30.000 euro. Ook moeten de drie onterecht aangestelde bestuursleden zo snel mogelijk worden uitgeschreven. Ook daarop staat een boete voor iedere dag dat dit niet gebeurt. Dat bedrag kan oplopen tot 20.000 euro.

De imam en de moskee kregen landelijke bekendheid door uitspraken van Fawaz Jneid over onder meer cineast Theo van Gogh. „O God bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen”, zou hij onder meer hebben gezegd. Ook toenmalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moest het ontgelden en deed aangifte tegen hem. Fawaz Jneid haalde ook geregeld het nieuws met zijn juridische strijd met Geert Wilders, omdat die beelden van de imam in zijn antikoranfilm Fitna gebruikte.

Fawaz Jneid zegt zelf zijn toon te hebben gematigd. „Hij wil nu de rust herstellen en de ingeslagen weg, de gematigde weg, vervolgen. Hij wil voorkomen dat allerlei omstreden figuren binnen de moskee het woord voeren”, zei zijn advocaat Joost Meijer. „Hij kan de sterke arm inschakelen, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik zal hem adviseren in overleg te gaan met het bestuur.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%