Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD: mes diep in ontwikkelingshulp

16 JUN 2012 Paul Jansen

Nederlandse hulpclubs moeten geen cent subsidie meer krijgen van de overheid. Ook kan het mes diep in het budget voor ontwikkelingshulp, waar drie miljard euro op bezuinigd mag worden. Dat staat in het komende VVD-verkiezingsprogramma, dat begin juli wordt gepresenteerd.

Foto: ANP

"De overheid heeft niet het recht de belastingbetaler te dwingen om aan hulp mee te betalen”, zegt fractievoorzitter Blok, die vindt dat ons land beter kan stoppen met het afkopen van het geweten. „Na zestig jaar ontwikkelingshulp moet je constateren dat het niet heeft gewerkt.”

Volgens Blok is geen sprake van een verkiezingsstunt om de PVV wind uit de zeilen te nemen. „Dit is een fundamenteel liberale keuze. Mensen mogen zelf bepalen of ze willen doneren.” Daarom wil de VVD tegelijkertijd de giftenwet verruimen.

Het VVD-plan betekent het loslaten van de internationale afspraak dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar ontwikkelingshulp moet gaan. Volgens Blok en De Caluwé houden naast Nederland slechts vier landen zich hieraan. De norm is dus een uitzondering, constateren zij.

Het snoeien in het ontwikkelingsbudget staat haaks op het Lenteakkoord dat de VVD heeft gesloten met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Daarin blijft de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking overeind.

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zegt in een reactie dat het percentage van 0,7 voor hem niet heilig is. De officiële ontwikkelingshulp is aan een herziening toe. „Maar er zijn wel internationale afspraken en reputaties. Daar moeten we verstandig mee omspringen. Een begroting van 1,4 miljard betekent, gegeven alle toerekeningen (zoals geld voor de opvang van asielzoekers, EU-begroting, Wereldbankafdrachten), in feite beëindiging van onze ontwikkelingssamenwerking.”

De VVD pleit al langer voor een drastische verlaging van het ontwikkelingshulpbudget. Het CDA, de partij van Knapen, heeft een veel terughoudender opstelling.

Lees meer in De Telegraaf van zaterdag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%