Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geen steun in Kamer voor tanks aan Indonesië

18 JUN 2012

DEN HAAG - De verkoop van 80 overtollige Nederlandse Leopard-tanks aan Indonesië maakt geen kans in de Tweede Kamer. PvdA, SP en PVV lieten maandag weten tegen de transactie te blijven.

Een Leopard tank
Een Leopard tank
Foto: JOS SCHUURMAN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde maandag nog een brief aan de Tweede Kamer waarin de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer bericht dat de mensenrechtensituatie in Indonesië „sterk is verbeterd”. Dat is een belangrijk argument voor het kabinet om de verkoop door te laten gaan.

Donderdag praat de Kamer over de kwestie. Defensie hoopt 200 miljoen euro voor de tanks te krijgen. Het departement kan het geld goed gebruiken omdat het 1 miljard euro moet bezuinigen en het geld wil gebruiken voor nieuwe investeringen.

Het kabinet ziet geen belemmeringen voor de export van de gevechtstanks van het type Leopard 2 A6. De verkoop is getoetst aan de EU-criteria voor wapenexport en positief bevonden. Ook past de verkoop binnen de wens van beide landen om de samenwerking te intensiveren, zo liet de regering begin mei weten.

Een meerderheid van de Kamer steunde eerder al een motie van GroenLinks tegen de verkoop vanwege de slechte mensenrechtensituatie in de archipel, onder meer in Papua. Samen met GroenLinks hebben de PvdA, SP en PVV een meerderheid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.0 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 516.88
+ / - +0.09%