Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Banken krijgen te veel de schuld'

04 JAN 2012

Banken krijgen te veel de schuld van de financiële crisis. Dat zei Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), woensdag in het BNR programma Zaken doen met Frits Huffnagel.

„De crisis is ons meer overkomen dan dat mensen willens en wetens dingen fout hebben gedaan”, zei Staal. Veel mensen voorspelden volgen hem de crisis achteraf. Met de kennis van nu hadden er dingen wel anders gemoeten. „Natuurlijk als je terugkijkt, dat geldt voor de politiek en de banken, hadden er dingen anders gemoeten.” Maar dat wil volgens Staal niet zeggen dat er één iemand is die moet 'hangen'.

De oorzaak van de financiële crisis is volgens Staal door de consument massaal bij de banken gelegd. „Natuurlijk hebben banken daar hun aandeel in gehad. Maar ook de commissie-De Wit heeft aangegeven dat de oorzaak veel breder is. Banken hebben misschien wel onvoldoende beseft dat ze niet alleen een onderneming zijn, maar ook een publiek belang hebben. Zij krijgen geld toevertrouwd van de burger en dat stelt extra eisen.”

Toch zag niemand de crisis aankomen, stelt Staal. „Als ik 8 jaar geleden aan parlementariërs had voorgesteld om de niet-aflosbare hypotheken af te schaffen, was ik door het parlement naar huis gestuurd. Maar niemand heeft dat toen bedacht, ik ook niet.”

Er werd niet gelet op een stabiele situatie voor banken, wel moesten er zo veel mogelijk financiële instrumenten zijn en het moest fiscaal aantrekkelijk zijn. „Dat je hypotheken kan afsluiten zonder af te lossen, dat je kan beleggen met geleend geld. Dat heeft iedereen gezien.” Staal zegt dat hij het wonderbaarlijk vindt dat we dat toen hebben bedacht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%