Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rosenthal bezorgd over Hongarije

06 JAN 2012

DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de grotere greep die de Hongaarse regering krijgt op onder meer de centrale bank van het land. „De recente Hongaarse wetgeving moet in overeenstemming zijn met de Europese verdragen”, zei Rosenthal vrijdag.

Hij vindt het van belang dat de Europese Commissie nu onderzoekt in hoeverre nieuwe wetten in Hongarije de onafhankelijkheid van de centrale bank en de rechterlijke macht aantasten. De EU en het Internationale Monetaire Fonds staakten vorige maand al gesprekken met Hongarije over financiële steun voor het land omdat de greep van de regering op de bank te groot dreigde te worden.

Eerder deze week gingen nog tienduizenden Hongaren de straat op om te betogen tegen de nieuwe grondwet, die in hun ogen de persvrijheid en de positie van de rechterlijke macht in het geding brengt. De regering van premier Viktor Orbán kwam al eerder onder vuur te liggen, ook binnen de EU, door de strenge mediawet.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed is bang dat in Hongarije verder ook nog de rechten van vrouwen en homo's en de godsdienstvrijheid op de tocht komen te staan. Daarom dringt hij er bij Rosenthal op aan zich binnen de EU sterk te maken voor waarschuwen en bestraffen van Hongarije. Het EU-verdrag voorziet in zo'n procedure als de grondwaarden van de EU op het spel komen te staan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.6 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 517.01
+ / - -0.46%