Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Albayrak mag weer aan slag bij COA

10 JAN 2012

DEN HAAG - Nurten Albayrak mag weer aan de slag als bestuursvoorzitter bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in een hoger beroep dat was aangespannen door Albayrak. Het COA moet haar na 1 maart weer aan het werk laten gaan.

Foto: ANP

De bestuurster kwam onlangs in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan. Ze zou de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan ongebruikte opvangplekken. Ook zouden er onder haar leiding opvallend veel directeuren zijn vertrokken. Daarom werd zij op non-actief gesteld, maar dat heeft het gerechtshof opgeheven. Het hof oordeelde dat ze volgens de geldende cao niet op non-actief had mogen worden gesteld.

Albayarak werd op non-actief gesteld vanwege het onderzoek naar salarisbetalingen en vergoedingen binnen het COA. Het hof snapt dat het niet handig was dat Albayrak tijdens dat onderzoek aanwezig zou zijn, maar vindt dat de raad van toezicht zorgvuldiger had kunnen zijn. De bestuurster had de kans moeten krijgen zelf haar verhaal te doen en de mogelijkheid moeten krijgen zelf betaald verlof op te nemen.

Albayrak werd op 11 oktober opnieuw op non-actief gesteld en ook dat had niet mogen gebeuren. De organisatie heeft er bovendien te weinig aan gedaan om er voor te zorgen dat binnen het COA duidelijk was dat het om een tijdelijke maatregel ging. Daarom mag ze weer aan de slag. Mochten de onderzoeken naar Albayrak positief voor haar uitvallen, dan moet het COA haar rehabiliteren.

In oktober had de rechter in Den Haag nog bepaald dat er voldoende redenen waren om Albayrak op non-actief te stellen. Volgens verantwoordelijk minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) was de maatregel genomen in verband met haar salaris. Leers laat een breed onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de vermeende problemen bij het COA.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%