Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Agenten rellen Hoek van Holland niet vervolgd

20 JAN 2012

DEN HAAG - De twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale schoten op de 19-jarige Robby van der Leeden tijdens de strandrellen in Hoek van Holland (augustus 2009), hoeven niet te worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag besloten.

De ouders van Van der Leeden hadden bij het hof geëist dat het Openbaar Ministerie (OM) de twee politiemensen hiervoor wel zou vervolgen. Het gerechtshof vindt echter dat het OM terecht heeft besloten de agenten niet te laten berechten.

Voor een van de politiemensen blijkt uit technisch onderzoek dat hij niet raak heeft geschoten. Voor de andere agent geldt volgens het hof dat er sprake was van noodweer.

Het hof vindt vervolging van de dienders ook om een andere reden niet juist. De leiding van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond had volgens het hof onvoldoende maatregelen genomen om de situatie waarin de agenten waren terechtgekomen, te voorkomen. Dit ondanks de beschikbare informatie dat het feest Veronica Sunset Grooves door de komst van hooligans van Feyenoord zou kunnen ontsporen.

De rellen braken in de nacht van 22 op 23 augustus 2009 uit bij de feesttent van het evenement. Op een gegeven moment bekogelden hooligans de agenten met allerlei voorwerpen, zoals met zand gevulde flessen, stenen en glaswerk. De aanwezige politiemensen werden zo in het nauw gebracht, dat ze zich genoodzaakt voelden hun vuurwapens te trekken.

Toen zelfs waarschuwingsschoten niet hielpen, schoten belaagde agenten op de benen van de relschoppers. Robby van der Leeden werd dodelijk geraakt omdat hij op dat moment bukte.

De Rijksrecherche concludeerde na onderzoek enkele maanden na het incident al dat de agenten die schoten, niets te verwijten viel. Ze waren zo in het nauw gedreven dat ze uit noodweer hun pistolen gebruikten, zo luidde de slotconclusie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%