Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vier banken werden duurzamer in 2011

26 JAN 2012

AMSTERDAM - Vier van de 11 grote Nederlandse banken hebben hun duurzaamheidsbeleid vorig jaar verbeterd. Dat bleek donderdag uit de nieuwe editie van de Eerlijke Bankwijzer.

ING, Friesland Bank, NIBC en Van Lanschot verbeterden hun beleid op het gebied van onder meer bonussen en investeringen in landbouw en visserij. ABN Amro, Aegon en Delta Lloyd hebben in 2011 volgens de bankwijzer nauwelijks of geen nieuw beleid doorgevoerd, „terwijl ze op veel sociale en milieu-onderwerpen zwak scoren”.

De instellingen die sinds 2009 door de bankwijzer worden gevolgd, scoren momenteel beter op het gebied van duurzaamheid dan 3 jaar geleden. Toch is er volgens de opstellers nog een lange weg te gaan.

„Op basis van 3 jaar onderzoek constateren wij dat vrijwel alle banken hun beleid op duurzaamheid verbeteren maar sommige banken moeten hier wel veel meer werk maken”, stelde projectleider Peter Ras. „Het is teleurstellend dat klanten nog steeds niet weten waar banken hun geld in investeren. Verreweg de meeste banken houden dit angstvallig verborgen.”

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van onder meer mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie. De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%