Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Minister wil af van ’allochtoon’

31 JAN 2012 Ruben Koops

DEN HAAG - Minister Leers (Integratie) is opnieuw in aanvaring gekomen met gedoogpartner PVV. De CDA-bewindsman wil af van de term ’allochtoon’ voor mensen die in Nederland zijn geboren, omdat sommige kinderen van immigranten de benaming als denigrerend zouden ervaren. De PVV stelt dat Leers de werkelijkheid verdoezelt.

Foto: ANP

„Ik wil dat mensen die in Nederland zijn geboren geen allochtoon meer heten maar gewoon Nederlander”, aldus Leers gisteren op een bijeenkomst met Libelle-lezeressen. „Ik kan me voorstellen dat mensen die 100 procent meedoen in de samenleving zich afvragen waarom ze denigrerend weggezet worden.”

In 2008 pleitte toenmalig minister Hirsch Ballin (CDA) al voor het schrappen van de term allochtoon omdat die „valse tegenstellingen” zou opwekken. Een jaar later wilde ook integratieminister Van der Laan (PvdA) stoppen met de aanduiding, maar dat beleid is niet voortgezet door het huidige kabinet. Het standpunt van Leers is daarom opvallend, zeker omdat gedoogpartner PVV afgelopen juni juist pleitte voor uitbreiding van het begrip.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%